Torma prügila laieneb juuliks

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torma prügila.
Torma prügila. Foto: Margus Ansu / Postimees

Lõviosa Lõuna-Eesti ol­meprügist ladestav Torma prügila laieneb hiljemalt tuleva aasta 15. juuliks, kinnitas prügilat haldava osaühingu Amestop keskkonnajuht Jargo Jürgens.


Jürgensi sõnul alustab AS Nor­decon Infra prügila kolmanda, 0,8-hektarise ladestusala ehitust ilmselt lähikuudel. Ehitusaeg peaks kogemuse järgi mahtuma nelja kuu piiresse.



Laienemine maksab üle kuue miljoni krooni, koos lähinädalail lõppeva nõrgvee­pu-hasti ümberehitusega investeerib Amestop ligi kümme miljonit krooni. Jürgensi väitel on praegu täidetaval 1,5-hektarisel ladestusalal veel ca 50 000 tonni jagu reservi ja prügiuputus Torma prügilat ei ähvarda.



«Kui ütlen, et varu on veel aastaks, siis ma ei eksi,» lausus Jürgens.



Tuleva aasta 1. jaanuarist maksab ühe prügitonni vastuvõtt Torma prügilas senise 619 krooni asemel 660 krooni. 41-kroonisest tõusust moodustab 31,5 krooni Jür­gensi kinnitusel riiklik saastetasu. Ülejäänud 9,5 krooni läheb nõrgveepu-hasti investeeringu ning puhasti käitluskulude katteks.



Jürgens arvas, et prügikastide tühjendushinnas ei tohiks Torma väravahinna kerkimine märkimisväärselt kajastuda. Ehkki väravahind kasvab 6,6 protsenti, moodustab selle osakaal prügikasti tühjendushinnast Jürgensi andmeil vaid ligikaudu kolmandiku.



«Tõusuprotsent on nii väike, et kui see nende tuhandete konteinerite peale ära jagada, on edasine juba ilmselt ümardamise küsimus,» arutles Jür­gens. «Uued jäätmeveokonkursid näitavad aga, et jäätmekäitlusfirmad pakuvad üha madalamaid ja madalamaid tühjendushindu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles