Väidetav saripussitaja lõikas endale enne istungit põske

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Tallinnas ja Tartus mitme inimese pussitamises süüdistatav mees vigastas end täna tahtlikult enne kohtuistungit ning kohus lükkas seetõttu protsessi algust mitu tundi edasi.


Rasketes isikuvastastes kuritegudes süüdistatav Vladimir Herne (27) lõikas endale Tartu vanglas enne kohtusse konvoeerimist raseerimisteraga põske.

Meedikud andsid talle esmaabi ning kinnitasid, et mehe tervislik seisund võimaldab tal kohtuistungil osaleda.

Keskpäeval kohtupinki istunud Hernel lasub süüdistus mõrvas, tapmiskatses, elu ohustanud tervisekahjustuse tekitamises, avaliku korra raskes rikkumises ja vägivalla toimepanemise katses vangivalvuri suhtes. Temaga koos kohtu all olevat Priit Pesurit (29) süüdistab prokuratuur mõrvas.

Pärast kohtus süüdistuse avaldamist Herne küll ei vaidlustanud kannatanutele torke- ja lõikehaavade tekitamist, kuid ei tunnistanud ennast üheski talle esitatud süüdistuse kvalifikatsioonis süüdi.

Mees tunnistas end süüdi vaid vägivalla toimepanemise katses vangivalvuri suhtes. Ka Pesur eitas mõrvasüüd.

Herne kaitsja vandeadvokaat Karl Saavo leidis, et tema kaitsealusele esitatud süüdistuses elu ohustanud tervisekahjustuse tekitamises tuleb kohtus veel tõendeid uurida, samuti on vaja kohtus uurida esitatud tapmiskatse ja mõrva süüdistuse kvalifikatsioonide õigsust.

Samuti tuleb kaitsja sõnul kohtus kontrollida avaliku korra raske rikkumise süüdistuse tegelikku süüteokoosseisu. Ainsa süüdistuses esitatud episoodina ei olnud kaitsjal vastuväiteid vägivalla toimepanemise katse süüdistusele vangivalvuri suhtes.

Pesuri kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Aivar Kello leidis oma kaitsealusele esitatud süüdistuse puhul samuti, et selle tõenduslikku küsimust on vaja kindlasti kohtus uurida.

«Teisipäevaks olid kohtusse kutsutud kannatanud, kelle kuulamist alustati pärastlõunal. Istung on planeeritud ka kolmapäevaks ja reedeks, samuti järgmiseks nädalaks,» ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Eeluurimisel kogutud andmete järgi pani varem kuuel korral kohtulikult karistatud Herne esimese kuriteo toime möödunud aasta lõpus Tallinnas, kui ründas üht meest ning pussitas teda mitu korda selga. Kannatanu sai eluohtlikke vigastusi, kuid meedikutel õnnestus tema elu päästa.

Tänavu kevadel haaras Herne taas noa järele, kui ta sekkus koos varem tapmise eest karistatud Pesuriga 3. märtsi hilisõhtul Tartus Descartes'i lütseumi juures noormeeste sõnavahetusse. Esmalt pussitas Herne rindu noormeest, kes jäi ellu vaid tänu kiirabitöötajate operatiivsele ja oskuslikule tegutsemisele.

Seejärel hakkasid Herne ja Pesuri jälitama nende eest jooksu pistnud noormehi ning Kalda teel läks taas nuga käiku. Nimelt üritasid kaks meest hullunud Hernet takistada, kuid said kurjategija noahoopidest kergeid vigastusi. Seejärel ründasid Herne ja Pesuri ka kolmandat meest ning sellel ajal, kui Pesuri ohvrit selja tagant kinni hoidis, pussitas Herne kannatanu külmavereliselt surnuks, tuvastas uurimine.

Politsei pidas Herne ja Pesuri vahetult pärast kuritööd kinni ning kohus võttis nad prokuröri taotlusel vahi alla.

Vahi all olles pani Herne uurimisandmetel toime oma seni viimase kuriteo. Nimelt üritas ta 13. oktoobril Tartu vanglas rünnata vangivalvurit.

Herne on varem kuuel korral ning Pesuri kolmel korral kriminaalkorras karistatud. Pesuri oli kuriteo sooritamise ajal vanglast tingimisi ennetähtaegselt vabastatud, kus ta kandis karistust samuti tapmise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles