Tartu ostab vabadusvõitleja eramu

Sander Silm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnavalitsus otsustas tulla vastu omaaegse vabadusvõitleja Mart-Olav Nikluse palvele ja osta linnale eramu Vikerkaare tänavas, mis kunagi kuulus Niklusele. Vastavalt kokkuleppele linnaga võib Niklus seal elada oma elupäevade lõpuni.

Linnale läheb maja ostmine maksma 800 000 krooni ja linnapea Andrus Ansipi sõnul üritab linn sellega lõpetada aastakümneid kestnud kemplemise endise vabadusvõitleja ja tema sugulaste vahel.

«Tegemist on poliitilise otsusega, sest on ilmselge, et linnal pole võimalik teisi linnakodanikke samamoodi kohelda,» nentis Ansip.

Vastavalt kokkuleppele hakkab Niklus linnale maksma kuus 2000 krooni üüri.

Üürnik investeerib majja

Tartu abilinnapea Margus Hanson ütles, et igakuist üüri ei taha linn mitte sularahas, vaid selle peab Niklus investeerima maja korrashoidu. «Sealjuures paneme lepinguga paika, mis konkreetselt tuleb majas korda teha,» lisas Hanson.

Ansip möönis, et linn oleks võinud minna ka kergema vastupanu teed ja osta Niklusele korteri, kuid et omaaegsel vabadusvõitlejal on mahukas arhiiv, siis võinuks selle korterisse mahutamisega tekkida raskusi.

«Ma arvan, et linn teeb selle ostuga hea tehingu, sest eramu turuhind on 800 000 kroonist tunduvalt kõrgem,» oli linnapea kindel.

Tülis aastakümneid

Mart Nikluse ja tema sugulaste vaheline tüli Vikerkaare 25 asuva maja pärast on kestnud aastakümneid.

1974. aastal pärandas Mart Nikluse ema Elfriede Niklus oma majaosa poeg Mardile, kuid tegi hiljem kinkelepingu, millega andis selle noortele sugulastele Sirle ja Silva Niklusele.

Hiljem palus Elfriede Niklus kinkelepingu tühistada, sest sugulased ei pidanud kinni oma lubadusest tema eest hoolitseda, kuid kohus ei näinud selleks võimalust. Mart Niklus vaidlustas kinkelepingu, kuid jäi 12 aastat väldanud kohtuprotsessis kaotajaks.

Viimaks soostus Mart Niklus kohtus sugulaste ettepanekuga maksta majaosa eest 660 000 krooni.

Et Niklus polnud suutnud sugulastele majaosa välja maksta, siis pööras kohtutäitur Tartu maakohtu otsuse täitmisele ja pani Tähtveres asuva maja 660 000 krooniga enampakkumisele, kus selle omandas üks kinnisvarafirma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles