Auhind jagunes kahele naisele

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Jõgeva
Sandra Jõgeva Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli kirjanduse ja kultuuriteaduste tudeng Triin Tasuja ning kunstnik Sandra Jõgeva on mullusest hingedepäevast tänavuse hingedepäevani ilmunud debüütraamatute autorite hulgas parimad.


Triin Tasuja (20) on avaldanud Värske Rõhu kirjastatud raamatusarjas Värske Raamat luulekogu «Provintsiluule» ning Sandra Jõgeva (33) samuti Tartus tegutseva kirjastuse Võluri Tagasitulek üllitisena proosaraamatu «Draamapunkt».



Tallinna Ülikooli eesti kirjanduse professori Piret Viirese juhtimisel tegutsenud žürii valis nad välja 35 kandidaadi hulgast. Kumbki debütant sai 15 000-kroonisest auhinna-stipendiumist poole.



Ei allu korrale


«Aluspõhi on kahel raamatul sama: intensiivsus, sõnaline võimekus, iseseisvus ja tavapärasega leppimatus,» ütles Viires. «Mõlemat iseloomustab lause, mida võib näha Tasuja raamatu ühel fotol: «Ei allu korrale».»



Betti Alveri debüüdiauhinna saajatest oli võimalik Tartu kirjandusmajas austamiskoosviibimisel osaleda vaid Triin Tasujal, USAsse kunstilähetusele lendamiseks ettevalmistusi tegeva Sandra Jõgeva eest võttis auhinna vastu kirjastaja Lemmit Kaplinski.



Tasuja väljendas oma sõnavõtus auhinna üle üllatust. «Mõelge ise, see on ju naljakas: kui sa käid keskkoolis ja sa saad ainult kahtesid ja kui on küsimärgi all, kas sa üldse lõpetad kooli – ja nüüd saad auhinna! See ajab ju natuke naerma ja tundub uskumatu,» ütles ta.



Auhinna saamine ajab natuke naerma ja tundub usku­matu, ütles Triin


Tasuja.



Koosviibimisel osales ka Tasuja luulekogu toimetanud Triin Ploom, kellele autor oli väga tänulik.



Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna esimehe Berk Vaheri andmetel sai Betti Alveri preemia viimati naisautor 1998. aastal – Kirsti Oidekivi.



Kirjastaja Kaplinski


Žürii poolt esile tõstetud üheksa parima debüütteose hulgas oli kolm sellist, mille on üllitanud kirjastus Võluri Tagasitulek: lisaks Sandra Jõgeva «Draamapunktile» kaks luulekogu – Ott Heinapuu «Inglile» ja Jüri Kolgi «Barbar Conan peeglitagusel maal».



Lemmit Kaplinski asutatud Võluri Tagasitulek (või nagu seisab raamatutes: Võluri tagasitulek) on andnud seni välja kümmekond raamatut. Suurem osa nende autoritest kuulub tema lähemasse tutvusringkonda.



Esimesed Võluri Tagasituleku trükist ilmunud raamatud on kirjastaja õe Elo-Mall Toometi luulekogud «The Pain in the Beautiful Answer» ja «Nagu ei kusagil mujal» (mõlema esitlemine 2008). Tänavu suvel tuli samalt kirjastuselt lugejate ette kirjastaja isa Jaan Kaplinski raamat «Jää...».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles