Kas laevatõrv tuleb pesus maha?

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öösel Raekoja platsile jõudnud lodi Jõmmu on plaanis enne aastavahetust siiski jõkke tagasi viia. «Igaks juhuks,» märkis laeva kapten Priit Jagomägi.
Öösel Raekoja platsile jõudnud lodi Jõmmu on plaanis enne aastavahetust siiski jõkke tagasi viia. «Igaks juhuks,» märkis laeva kapten Priit Jagomägi. Foto: Margus Ansu / Postimees
Raeplatsile toodud lodi on puidu kaitsmiseks tõrvatud ja uus tõrvamine on plaanis otse raeplatsil. Kas laevatõrv määrib ja kas see tuleb pesus ära?

Priit Jagomägi
Lodjakapten

 Oleme tõrva alati leeklambiga sisse põletanud ja pärast termotöötlust suurt ei määri. Tärpentiniga saab selle rõivastelt pesus ära. Aga kui lund tuleb, siis ehitame lained nii, et päris vastu nühkima ei pääse.



Raeplatsil tõrvame ainult laeva küljed, pealt tõrvama ei hakka, seda teeme kevadel. Ümber laeva oleme kavandanud ka selliseid tegemisi, mis aitavad laste otsepuudet parrastega vähendada.



Meil tuleb näiteks vana moodi küttepuude tegemise töötuba. Saab proovida, kuidas kahemehesaega saagida, kuidas kirvega puid lõhkuda ja pärast riita laduda. Laomegi need laeva ette riita.



Nii et igaks juhuks võiks rõivaid valides tõrvale mõelda?


Kuna enamik ettevõtmisi on töötubadega seotud ja plaanis on ka tõrvajukude tegemine, siis seda tuleks arvestada ja töötubadesse panna sobilikud riided.



Mis peale tärpentini veel tõrvaplekkide vastu aitab?


Tööriiete pesemise pulber Jussi võtab tõrvaplekke päris hästi.



Päris muretu ei maksa olla?


Mõned on kiitnud, et on saanud lodjalt tõrvalõhna suveniiriks kaasa.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles