Maal jääb kingitusena meenutama muusikapäevi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise kontserdimajas välja pandud maali «Tartu rokk. Tartu X levimuusikapäevad» juures meenutasid eile levimuusikapäevi nende peakorraldaja Riho Illak (paremal) ja kunstnik Ilmar Kruusamäe.
Vanemuise kontserdimajas välja pandud maali «Tartu rokk. Tartu X levimuusikapäevad» juures meenutasid eile levimuusikapäevi nende peakorraldaja Riho Illak (paremal) ja kunstnik Ilmar Kruusamäe. Foto: Sille Annuk

Vanemuise kontserdimaja saab endale kalli kingituse, mille teeb Riho Illak kui kunagine Tartu levimuusikapäevade peakorraldaja ning mida saab praegu vaadata Ilmar Kruusamäe maalide näitusel.


Eile kohtusid Illak ja Kruusamäe viimase maalide näitusel kontserdimajas, et leppida kokku kinkimise kuupäev. Vestlus käis maali «Tartu rokk» juures. See hakkabki pärast näituse lõppu ehk alates detsembrist jäädavalt kontserdimajas üht seina kaunistama.



Kinkimise lugu


«Meil ei ole siiamaani ühtegi märkimisväärset maali,» ütles kontserdimaja direktor Kulvo Tamra. «Maal kontserdimajast põrnikaga oleks pretsedent.»



Kinkimise lugu sai alguse 20 aastat tagasi. Kruusamäe oli selleks ajaks juba mitmel aastal teinud muusikapäevade korralduskomitee tellimusel ansamblitele kinkimiseks väheldasi maale.



Legendaarse muusikasündmuse 10. aastapäeval (1988) maalis ta ühe suure pildi Illaku isiklikul tellimusel.



«Tartu roki» eest võiks praegu küsida, kui võrrelda müügigaleriide maalidega, julgelt


75 000 krooni või rohkemgi. Kui palju see maal maksis toona? «Kes seda enam mäletab!» ütles Illak. «Tollal ei maksnud kunst paraku suurt midagi, selle maali hind oli kindlasti marginaalne.»



Ka kunstnik ei mäletanud honorari suurust – seda enam, et maal ei olnud ta silma all olnud 20 aastat. Alles seejärel, kui Illakul oli tulnud levimuusikapäevade 30. aastapäeva kontsertide aegu tänavu mai algul mõte «Tartu rokk» ära kinkida, sai autor maali näha ja ülesande seda korrastada.



«Puhastasin maali aastate tolmust ära,» ütles Kruusamäe. «Ja raami tuli värskendada.»


Maali kinkimist põhjendas Illak sellega, et kohas, kus levimuusikapäevad peeti, on selle maali kõige õigem koht. Pealegi on ta praegu üldse kinkimise lainel.



«Minu soov oli tõmmata elus ühele etapile selge joon alla,» ütles ta. «Olen peaaegu kõik muusikapäevadega seotud fotod, trükised, käsikirjad ja ka igasugused sirgeldused andud Üliõpilasmaja kaudu ülikooli ajaloo muuseumile.»



Möödunud nädalal viis ta Tartu laulupeomuuseumile oma arhiivist kasti laulupidude märke, vimpleid, rosette ja kaelarätte.



Tänavu kevadeni 15 aastat Tartu Ülikooli haldusdirektorina töötanud Illak ütles, et ta ei käi praegu kuskil ametis. «Tegelengi paljude asjade kokkutõmbamisega, mis mul pingelise töö kõrvalt on jäänud tegemata. Vahepeal olin pikalt ka välismaal,» rääkis Illak.



Veebruaris klaverid


Kruusamäe võtab oma näituse kontserdimajas maha 2. detsembril.



Direktor Tamra andmetel tuleb veebruaris vabariigi sünnipäeva puhune väljapanek ning veebruari lõpust Tartus valmistatud klaverite näitus, mida korraldab helilooja Alo Põldmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles