Teos jagab toitumisnõu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Selma Teesalu esitleb oma raamatut homme kell 13.30 Veski tänav 35 asuvas Tähtvere päevakeskuses ja peab samas ka loengu tervislikust toitumisest.
Professor Selma Teesalu esitleb oma raamatut homme kell 13.30 Veski tänav 35 asuvas Tähtvere päevakeskuses ja peab samas ka loengu tervislikust toitumisest. Foto: Sille Annuk

Öelda, et inimkeha koosneb ainult molekulidest, on sama, mis öelda, et Shakespeare’i näidendid koosnevad sõnadest ja tähtedest, kirjutab Selma Teesalu oma uues nõuanderaamatus.


Teisiti öeldes võiks seesama mõte kõlada nii, et inimene ei ole mitte see, mis ta sööb, vaid see, mida ta söödust omastab.

Füsioloogiaprofessor Selma Teesalu ajendas uut toitumis- ja terviseraamatut kokku panema aastatepikkune tasuta konsultanditöö Tartu Ülikooli Kesklinna apteegis.

Autor ütleb, et see sai kaante vahele tänu inimeste tõstatatud vajalikele küsimustele, mida on põhjustanud nii mõnedki levinud eksiarvamused.

Nii võib raamatust lugeda, et süsivesikuid ei tohi karta ja neid peab sööma, sest neist valmistatav serotoniin toetab head tuju. Et tähelepanu tuleb pöörata sellele, mida sööd, mitte  sellele, kui palju sa sööd ehk kilodele, kilokaloritele ja punktidele. Kehakaal väheneb ainevahetuse korrastumisega ise.

Rukkileib ja linaseemned


Et rukkileib on Eesti üks rahvuslike toitumisoskuste rikkustest ning et ilma katteta rukkileib sobib suurepäraselt toidukordade vahepalaks.

Et linaseemned on head abimehed ainult oskuslikul kasutamisel. Tooreid linaseemneid ei või salatile raputada, sest see võrduks tervislikule einele vabatahtlikult sinihappe pealeraputamisega. Oluline on linaseemneid enne kasutamist keeta; tähtis on, et need ei oleks vananenud, ja neid tuleb hoida külmkapis pimedas.

Küll aga võib kohe hapupiimale, jogurtile või mahlale lisada näiteks linajahu.

Ka on Teesalu raamatus vajalik peatükk keha happe-aluse tasakaalu ja toitumise seostest. Autor tunnistab, et on väga mures suvel ilmunud tõlkeraamatu «ph-IME» pärast ja on pidanud nõustama juba paljusid selle ideoloogia mõjul tervisekahjustusi saanuid.

Tartu Ülikooli Kliinikumi dieediarst Liidia Kiisk tuletab meelde üht Selma Teesalu loengut, kuhu professor tuli kohale terve sületäie tõlgitud dieediraamatutega ning palus igal tudengil neist ühe valida ja siis sealt üles leida vastus küsimusele, mis on valesti.

Selgus, et ühes raamatus oli keemiat valesti mõistetud ja teises elementaarsete füsioloogiliste tõdede vastu eksitud.

Teadlase vastused


Kiisk ütleb, et Selma Teesalu raamat on väga oluline isehakanud koolitajatele,  stressirikka elustiiliga inimesele, naistele, kes valmistuvad emaks saama, ja kõigile, kes otsivad teaduspõhiseid vastuseid  küsimustele toitumisvaldkonnast.

Raamat

Selma Teesalu «Toitumine, kehakaal, tervis – innovaatilisi soovitusi».
Kirjastus OÜ Telit, 144 lk.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles