Endine tapamaja saab värske näo ja uue sisu

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kastani tänavas asuv Tartu Külmhoone koristas oma maa-alalt kümneid tonne ammoniaaki sisaldanud mahutid ja on asunud tuleval aastal sajandivanuseks saavat linna omaaegset tapamaja ümber ehitama kaubanduskeskuseks.

«Meie ülesanne oli vabaneda Tartut ohustanud ammoniaagist,» ütles ASi Tartu Külmhoone juhataja Raivo Miller.

Võru tänava ja sellega paralleelselt paikneva endise tapamaja vahel seisnud mahutites oli ligi 37 tonni ammoniaaki.

Nüüd, mil aastakümneid kõrge kiviaia taha varjunud mahutid on kadunud, saab teoks teha linna detailplaneeringusse kavandatud Võru tänava laiendamise. Tänav laieneb seal kõnniteede arvel, need omakorda nihkuvad tahapoole praegust kiviaeda, mis siis linnapildist kaob.

Praegu tegeleb Tartu Külmhoone endisse tapamajja kaubanduskeskuse kavandamisega. «Üritame võimalikult palju vanast kinni hoida,» märkis Miller.

Juhataja toonitas, et Tartu Külmhoone kui omanik renoveerib hoone ning määrab selle kasutusala ja tulevase hinnapoliitika. Rentnikud otsib kinnisvarafirma Uus Maa.

Praeguse kava järgi tuleb ehitisse aadressiga Kastani 183b ligi 5500-ruutmeetrise pinnaga kaubanduskeskus. Endise tapamaja renoveerimine läheb maksma 10-12 miljonit krooni. Töö projekteerija on OÜ Maaprojekt, ehitus peaks algama mais ning septembris peaks endises tapamajas algama kauplemine.

Kuigi detailplaneeringu järgi lõikab Vaksali tänav ühe poole Kastani 183b majast ära, on firma endise tapamaja korrastamise ette võtnud täiel rindel. «Me ei saa käed rüpes istuda ja oodata, millal linn leiab raha tänava läbimurde tegemiseks,» selgitas Miller. «Kui läbimurre tuleb, on linn lubanud meile osa hoonest kompenseerida.»

«Tõenäoliselt tuleb sinna suur toidukauplus ning mõned väiksemad muude kaupade poed,» märkis kinnisvarafirma Uus Maa Tartu büroo juhataja Erkki Luhamaa. Ta lisas, et ilmselt võtab kaubandus hoone kogupinnast enda alla umbes 4000 ruutmeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles