Raamatukogu pakub uut internetiteenust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli raamatukogu lugejad saavad uuest aastast kodu- või tööarvuti abil raamatuid tellida ning tagastamistähtaega pikendada.

Tartu Ülikooli esmakursuslane Triin Paaver kinnitas, et uus teenus muudab tudengite elu lihtsamaks. «Nii on hõlpsam võlgnevusi ära hoida,» tõdes tudeng.

Ülikooli raamatukogu teaduskirjanduse osakonna juhataja Olga Einasto kinnitusel on üliõpilased harjunud raamatukogus elektronkataloogi kasutama, nüüd pole neil aga alati vaja raamatukokku tullagi. «Tahame säästa oma peamiste klientide - ülikooli töötajate ja õppurite - nappi aega,» ütles juhataja.

Samuti saab elektronkataloogi kasutaja vaadata, kas tal on võlgnevusi. Õigel ajal tagastamata kirjanduse eest küsib raamatukogu viivist alates 10 sendist päevas kuni kroonini tunni eest, tagastamise tähtaeg on sõltuvalt raamatust 24 tunnist kuni 30 päevani, rääkis juhataja.

«Soovitud raamatu võib kätte saada kahe tunni jooksul, arvuti kaudu tellitud kirjandus ootab lugejat kolm päeva,» märkis Einasto.

Teaduskirjanduse osakonna spetsialisti Piret Zetturi selgitusel tuleb internetiteenuse kasutamiseks määrata elektronkataloogis Ester PIN-kood (www.merihobu. utlib.ee). Kõigepealt võiks huviline aga avada ülikooli raamatukogu kodulehekülje (www.utlib.ee).

Raamatukogu korraldab lugejatele ka e-päevi, kus tutvustatakse trükiste elektroonilist tellimist ja pikendamist. Alati võib küsida nõu raamatukogu konsultantidelt.

«Mõistagi jätkub traditsiooniline tellimine soovisedeli abil,» kinnitas Zettur. Elektronkataloogis ei ole kogu kirjandust, näiteks vanu materjale.

Raamatukogu elektrooniline infosüsteem Ester kirjeldab üle pooleteise miljoni infokandja ehk teaviku (CDd, raamatud, ajakirjad jmt). Kõige sagedamini kasutatavad teosed on lugemissaalides avariiulitel.

Tänu elektronkataloogile on lugejate hulgas nurinat vähem: soovisedeliga tellides peab mõnikord asjata ootama, väitis Zettur.

Tartu Ülikooli elektroonilises andmebaasis on 24 000 lugejat. Raamatukogu lugejaks saavad kõik huvilised alates 16. eluaastast, kojulaenutusõigus on aga ainult ülikooli ja põllumajandusülikooli üliõpilastel ning töötajatel. Ülikooli raamatukokku pääseb ka siis, kui lunastada viiekroonine päevapilet.

Rahanappus ei luba alati pakkuda uusi raamatuid, ka monograafiaid on vähevõitu, tõdes Einasto. Õppekirjanduse komplekteerimisel teevad teaduskonnad raamatukogu referentidega koostööd, et õppe- ja teadustööks esmavajalik oleks raamatukogus olemas.

Ülikooli raamatukogu teenindab päevas umbes tuhandet lugejat. 17. detsembrist kuni 6. jaanuarini võivad julgesti kohale tulla ka võlglased - siis on raamatukogus taas viivisevabad päevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles