Maailmatasemel firma läheb pankrotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Nanotehnoloogiate arendamisel maailma tippu kuulunud Tartu ettevõte Carbon Nanotech on pankroti äärel, sest praegu veel arendusfaasis, kuid tulevikus tõelist läbimurret tõotavale ettevõtmisele ei jätkunud rahastajaid.


«Seis lihtsalt on selline, et investeeringuid ei tulnud peale ja meil polnud võimalik jätkata,» selgitas Carbon Nanotechi juhatuse liige Mati Arulepp, millest said kevadel raskused alguse.



Carbon Nanotech tegeles nanopoorsete süsinikmaterjalide sünteesimisega. Arulepa sõnul on nanopoorne süsinik energiakandja, mida on võimalik kasutada mänguasjadest ja kodutehnikast kuni elektriautode, rongide ja lennukiteni välja.



Seni olid firma teadlased koostööd teinud näiteks Toyota Motorsiga, mis kasutas tartlaste süsinikku elektrilise auto arendamisel.



«Nad olid oma tegevuses kindlasti maailma tipule väga lähedal,» ütles Carbon Nanotechi kohta Tartu Ülikooli keemia instituudi direktor Enn Lust, kes oli mõne aasta eest firma teaduskonsultant.



Lumepalli ei saanud

Läbimurre jäi ettevõttel Lusti hinnangul raha taha kinni. «Üks asi on olla teoorias maailmatasemel, aga teine asi on arendustegevusega praktilise väljundini jõuda. See nõuab kallist aparatuuri ja aega,» rääkis Lust.



Alguses saab hakkama mõne miljoniga, edasi on vaja juba kümneid miljoneid.


Carbon Nanotechi juht Arulepp selgitas, et teadusmahuka toote arendamine on nagu lumepalli veeretamine. Alguses saab hakkama mõne miljoniga, kuid edasi on vaja juba kümneid miljoneid.



Arulepp on süsiniku sünteesiga tegelenud 12 aastat. Neist suurema osa firma Tartu Tehnoloogiad all, mille baasil ta lõi aasta eest ettevõtte Carbon Nanotech. Praegu jäi ettevõttel Arulepa hinnangul suuremast läbimurdest puudu umbes 3 aastat ja vähemalt 15 miljonit krooni. 



Eilse seisuga oli krediidiinfo andmeil firmal 138 676 kroonine maksuvõlg. «Väga hullus seisus ettevõte ei ole,» ütles ajutine pankrotihaldur Einar Vallandi. «Aga kulud on suuremad kui tulud ja investeeringuid peale ei tule.»



Tartu Teaduspargi arendusjuht Sven Illing selgitas, et teadusmahuka ettevõtte ülestöötamisel kulub enne tükk aega, kui  oma toodet müüma saab hakata ja investeeringud end ära tasuvad. «Praeguses majandusseisus ei pruugi aga investoritel olla võimalust oodata,» nentis ta.



Maailma tipp


Siiski avaldas Illing lootust, et tartlased leiavad võimaluse Carbon Nanotechis pooleli jäänud uuringutega jätkata. «Neil on maailma tipptasemel teadmised oma valdkonnas ja potentsiaali realiseerimata jätmisest oleks väga kahju,» ütles Illing.



Praegu on Arulepa sõnul firma töötajad läinud laiali teistesse ettevõtetesse ja Tartu Ülikooli, kus tegeletakse sarnase teadusarendusega. Ka Arulepp ise plaanib jätkata uurimistegevust teadlasena Tartu Ülikoolis.



«Carbon Nanotechi kui juriidilise keha raames ei sünni enam midagi, aga entusiastid on olemas ja mingil kujul me kindlasti jätkame,» lausus Arulepp.



Kohus teeb otsuse Carbon Nanotechi pankrotiasjas täna.



Uut moodi süsinik


• Nanostruktuurne süsinik on konstrueerimismaterjal, mida saab tootearenduses ära kasutada väga erinevates valdkondades, alustades autotööstusest ning lõpetades lennundusega.


• Sobivaimat kasutusvaldkonda uut moodi süsinikule veel otsitakse.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles