Lottes on kaks aiarühma kinni

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilguheit sajajalgsete uksele. Lottes puudub sel nädalal 40 protsenti lastest, kellest haiged on umbes pooled.
Pilguheit sajajalgsete uksele. Lottes puudub sel nädalal 40 protsenti lastest, kellest haiged on umbes pooled. Foto: Sille Annuk

Sügisene haigestumine on pannud Tartu linna Lotte lasteaia Usinad Sajajalgsed sel nädalal kokku kolima Siniste Elevantidega ning Lõbusad Rännukoerad Kirjude Linnupoegadega.


Suuremad lapsed ehk Tragid Kassid ja Paid Pähklijänesed on enamasti kõik rivis.



Lasteaia juhataja Viive Vellemaa ütles, et iga päev kohal käivatest lastest puudub praegu 40 protsenti. Aga nii hull see pilt ka ei ole, kui esimesel hetkel paistab, sest teadaolevalt haigeid lapsi on puudujatest ainult pooled.



Tõsi on aga see, et Lotte lasteaia kuuest rühmast kaks on ajutiselt suletud ning nende rühmade terved lapsed on siis teistesse rühmadesse kolinud.



Viive Vellemaa tunnistab, et haigestumised on sügise juurde kuuluv nähtus, aga näiteks eelmisel aastal nad rühmi sulgema küll ei pidanud.



Juhataja sõnul jäid Lõbusad Rännukoerad ja Usinad Sajajalgsed kinni seetõttu, et ka osa nende rühmade töötajatest jäi haiguslehele. Lasteaia praegu kuuest haiguslehel olevast töötajast kahel on aga oma lapsed haiged.



Viive Vellemaa märkis, et nüüd läheb juba kõik ülesmäge ja mudilased hakkavad rühmadesse tagasi tulema.



Elagu küüslauk!


«Me elame aga tavalist elu, lapsed käivad iga päev väljas, magavad ja söövad hästi, see ei ole siin mingi eriolukord,» ütles Vellemaa. «Rühmades on lõigutud küüslauguga taldrikud laual, et pisikuid peletada, ning ka menüüsse oleme ohtralt küüslauku toonud. Lastele meeldib väga ise leivaviil kätte võtta ja seda ise purustatud küüslauguküünega hõõruda.»



Eelmisel nädalal uue gripi juhtumiga tähelepanu pälvinud Terakese lasteaia puuduvad mudilased hakkavad juhataja Katrin Helendi sõnul samuti tagasi tulema. «Uue gripi juhtumi järel haigestumiste puhangut ei järgnenud,» lausus Helend rõõmsatujuliselt.



Tervisekaitseinspektsiooni korralduse kohaselt hakkavad igal esmaspäeval Tartu linna haridusosakonna juhataja Boris Goldmani kätte jõudma eelmise nädala puudujate numbrid ning seda rühmade ja klasside kaupa.



Eile olid Goldmani käsutuses siiski ka selle nädala teisipäeva arvud. «Suuri üldistusi nende puhul veel teha ei maksa,» kommenteeris ta. «Need on vaid ühe päeva numbrid.»



Tartu kõige väiksema haigestunud õpilaste protsendiga kool oli teisipäeval Treffneri kool: 540 õpilasest puudus 54, mis teeb 10 protsenti.



Kunstigümnaasiumi 668 õpilasest puudus teisipäeval aga 186 ehk 28 protsenti.


Teised koolid jäävad oma puudujate osaga sinna vahepeale.



Terved lapsed kodus


Mis koolieelsetesse lasteasutustesse puutub, siis nende puhul võib protsent ulatuda 40-ni. Kui aga selle numbri sisse vaadata, selgub, et vaid pooled puudujatest on haiged. Näiteks Kivikese lasteaia 101 puudujast olid teisipäeval haiged 54, ülejäänud lapsed olid lihtsalt koju jäetud.



Kahe suletud rühmaga Lotte lasteaia juhataja Viive Vellemaa ütles, et mõni laps eelistab kojujäämist küll, kui kuuleb, et tema rühma õpetaja on haige ja ta oma rühmaruumides mängida ei saa. Ja kui lapsevanemal on see võimalik, siis miks mitte.


Vahel jäetakse laps koju ka sellepärast, et keegi pereliikmetest on juba haige.



See-eest mõni teine laps on aga väga elevil uude rühma minemise võimalusest, sest talle tundub just naaberrühma elu palju huvitavam.



Tartu tervisekaitsetalituse epidemioloog Sirje Plank vaatas eelmise ja üle-eelmise nädala haigestumiste numbreid ja ütles, et eelmist nädalat üle-eelmisega võrreldes tuleb tunnistada: haigestumiste kasv on olnud tõesti märgatav.



Aime Jõgi töövari oli Kivilinna gümnaasiumi 12.b klassi õpilane Maret Ubaleht.


Sesoonne haigestumine


Ülemiste hingamisteede ägedaid nakkushaigusi Tartumaal:


• 2.–8. novembrini 550 juhtu, grippi 3.


• 9.–15. novembrini 1007 juhtu, grippi 81.


Allikas: tervisekaitseinspektsioon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles