Vilistlased üllatavad rekordkooriga

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktiivsete vilistlaste hulgas laulab kooris ka Tartu Ülikooli õppeprorektor Birute Klaas (paremalt teine).
Aktiivsete vilistlaste hulgas laulab kooris ka Tartu Ülikooli õppeprorektor Birute Klaas (paremalt teine). Foto: Sille Annuk

Tamme gümnaasiumis on õppinud palju tuntud ja ühiskonnas aktiivseid tegelasi. Laupäeval tähistab kool 65. aastapäeva, mille puhuks on kokku saanud praegu Eesti suurim segakoor.


Maaülikooli rektorit Mait Klaassenit, ärimees Neinar Seli, Tartu Ülikooli õppeprorektorit Birute Klaasi, bioloogist poliitikut Toivo Maimetsa, arstiteadlast Raik-Hiio Mikelsaart ja mitmeid teisi tuntud inimesi võib näha Tamme gümnaasiumi vilistlaskooris, millesarnast teist annab Eestist otsida.



Suurimaid segakoore


Koor annab silmad ette suuruse ja vilistlaste entusiasmiga. Näiteks Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dekaan Toomas Haldma kiirustab laupäeval esinema otse komandeeringust saabuvalt lennukilt.



Maaülikooli rektor Mait Klaassen on kogu kooliaja kooripoiss olnud ning vilistlaskooris lauluhääle lihvimine tundus lihtsalt loomulik jätk. «Nädalas paar-kolm korda mängin kindlasti ka lõõtsa või akordionit praegugi,» mainis Klaas­sen.



Rektor on praeguseks käinud neljast suurest proovist kahes ning üks seisab veel ees. Kindel on see, et laupäevasel kontserdil on Mait Klaassen üks sajast inimesest, kes segakooriga Vanemuise kontserdimaja lavale astub.



Oma nime on koori lauljate hulka üles andnud 163 vilistlast, mis teeb sellest ühe Eesti suurima praegu tegutseva segakoori. Kuigi kõik neist sel korral esinema tulla ei saa, löövad vilistlased tulevikus, kui koor tegevust jätkab, kindlasti kaasa.



Koori koordinaator, 1980. aasta vilistlane Peep Puis rääkis, et mõte oli olemas ammu, kuid koori kokku panemine on nüüdseks väldanud ligi kaheksa kuud.



Isiklike kontaktide kaudu vilistlastega ühenduse otsimine ning lauluhäälega vilistlaste leidmine võttis üksjagu energiat, seletas Puis, lisades, et iga kooriliikme panus on nii seekordsel esinemisel kui tulevikus väga hinnatav.



Aga tulemus tõotab hea tulla, sest paljud koori liikmed on ka pärast kooliaega suuremal-vähemal määral kooris häält teinud.



Ja kooliaeg jääb eri vanuses liikmetel eri kaugusele. Nii laulab 1949. aastal lõpetanud Olev Saks koorireas kõrvuti ka 2007. aasta noorte lõpetanutega. Koori dirigeerib samuti Tamme gümnaasiumi vilistlane Annelii Traks.



Järgmiseks aastapäevaks


Puis lisas, et koori asutamine sai innustust juba varem tegutsema hakanud Tamme gümnaasiumi vilistlasorkestrist, mille loomise mõte tekkis viis aastat tagasi.



Orkestri ellukutsuja Hart Mõtsmees mõtles esialgu teha orkestri vaid seekordseks aastapäevaks, kuid praegu paistab tahtmine koos musitseerida sedavõrd suur, et jätkatakse.



«Oleme pannud alguse ühele suurele asjale, mis tõelisi vilju kannab järgmisel juubelil,» sõnas Mõtsmees, kes on kooli vilistlane 1991. aastast.



Orkestrisse kuulub nii professionaalseid muusikuid kui ka neid, kel viimasest pillimängust 20 aastat möödas. Septembrist alates igal nädalal Hiie Krooni dirigendikepi all proove teinuna on juba kindel tunne laupäevasel esinemisel üles astuda. Orkester ja koor astuvad laupäevaõhtusel vilistlaspeol üles ka kolme ühislooga.



Nii nagu Tamme kooli vilistlased vähemalt iga viie aasta tagant aastapäevapidustusteks vanad koolikaaslased ja õpetajad üles otsivad, on koolile truuks jäänud ka kooli praegune direktor Toomas Mälksoo. Direktor on lõpetanud toonase 5. keskkooli, 1971. aastast sealsamas matemaatikat õpetanud ning viimane tosin aastat kooli juhtinud.



Mälksoo kinnitas, et vilistlaste toetav käsi on kooli igapäevatöös alati tunda olnud. See on ka põhjus, miks eelmisel aastapäeval tuli kokkutulekule 1300 vilistlast. «Ega neid sel korral vähemaks ei ole jäänud – viie aastaga on neid 300 juurde tulnud,» oli Mälksoo veendunud.



65/90


• Endise Tartu 6. keskkooli, Tartu 5. keskkooli ja  praeguse Tamme gümnaasiumi aastapäev on 21. novembril.


• Tähistatakse 65 aasta möödumist gümnaasiumihariduse andmise algusest ning 90 aasta möödumist emakeelse hariduse algusest.


• Kl 12 küünalde süütamine kalmistutel.


• Kl 13 kontsertaktus Vanemuise kontserdimajas.


• Kl 20 vilistlasõhtu koolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles