Noored nobenäpud lisavad rõivaile särtsakaid mõtteid

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel särgil olnud suure punase südame vahetas Triin Isak välja äkilisema noortepärase kraami vastu.
Sel särgil olnud suure punase südame vahetas Triin Isak välja äkilisema noortepärase kraami vastu. Foto: Sille Annuk

Iga asi, mis väärib tegemist, väärib ka ületegemist. Selle Murphy seaduse järgi on viimasel ajal elanud paarkümmend noort disainerit, kes löövad särtsakaks vurhvitud asjad täna ja homme Tartus letti.


Triikraual pole asu maha jahtuda, õmblusmasin vuriseb kogu aeg ja mitu tundi tagasi keedetud kohv on ikka joomata. Selline meeleolu valitses eile Tartus avatud ateljeed Pits pidava rätsepdisainer Triin Isaku juures.



«Mõni asi on veel lõpetamata, ei ole aega passida,» ütles Triin Isak ja vaatas suure õmbluslaua poole, kus ootas õmblusmasinat linane jakk.



Keegi ei dikteeri


Kiire oli noorel rätsepal sellepärast, et valmis oli vaja saada kümmekond rõivatükki, mis lähevad noorte disainerite taaskasutusprojekti ReUse Republic väljamüügile.


«Need on täitsa uued rõivad, millele noored oma mõtteid lisavad,» tutvustas Triin Isak taaskasutusprojekti. «Keegi ei dikteeri meile, mida peaksime tegema. Mis meile pähe tuleb ja mida tahame, seda ka teeme.»



Ja noortel üht-teist ikka pähe turgatab.



Näiteks vigase varrukaga mustast T-särgist, mis esimese hooga pidi tolmulapiks minema, tuli välja hoopis edev diskopluus. Triin Isak õmbles sellele kõhu peale hiiglaslikud kuldsed kirsid, tegi samast kangast uued varrukate asemikud ja lisas rõivatükile ka mitme meetri pikkuse kitsa kuldse vöö.



«Taaskasutus on väga põnev,» kinnitas veidi väsinud näoga rätsepmeister silmade särades. «Ootan suure huviga, mida teised selles projektis osalejad linaste rõivastega teevad. Neid võeti disainimiseks päris kõvasti.»



Vigase varrukaga mustast T-särgist, mis pidi tolmulapiks minema, tuli hoopis edev diskopluus.



Elevil oli ka taaskasutusprojekti ReUse Republic eestvedaja Mari Martin. «Tartu noored disainerid osalevad meie projektis esmakordselt, üllatusi tuleb kindlasti palju,» oli ta veendunud.



Noorte disainerite mõttevälgatusi ja näputööd saab täna ja homme uudistada Tartu kaubamajas, väljamüügil on ligi 350 eset.



Rõivad pole ainsad


Seni vaid Tallinnas suurema publiku ette tulnud taaskasutusprojektis kaasa löövaid noori osavnäppe varustavad toorainega Tallinna ja Tartu kaubamaja ning erinevad firmad.



«Mõni asi on väikse defektiga, mõni lihtsalt poodi seisma jäänud,» kirjeldas Isak asju, millele tema vürtsi lisas.



Hindadest rääkides märkis Mari Martin, et üle 500 krooni ei tohiks midagi maksta: «On sada ja paarsada krooni maksvaid asju, ka pisut kallimaid.»



Peale rõivaste löövad paarkümmend noort disainerit letti ka T-särkidest meisterdatud kotid, vinüülplaatidest ehted, loomingulise kotikollektsiooni «Peokott vs poekott» ning üht-teist tootedisainist ja interjööri elementidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles