Tartumaa kauplusautod rändasid Võrumaale

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem osaühingule Raave-H kuulunud kauplusautod pildistatuna aasta tagasi.
Varem osaühingule Raave-H kuulunud kauplusautod pildistatuna aasta tagasi. Foto: Sille Annuk.

Lõuna- ja Lääne-Tartumaal kauplusautodega tiirutanud osaühingu Raave-H pankroti menetlus on lõpusirgel, firma kaks mobiilpoodi peavad vanaduspõlve Võrumaal.


Pankrotihaldur Tiia Kalaus sedastas, et Mercedes-Benzi kaup­­lusautod, ühel turjal 21 ning teisel 22 aastat, leidsid ostja alles teisel katsel ning esimese enampakkumise alghinnast peaaegu kaks korda odavamana.



Võlausaldajatele ning pankrotihalduri töötasuks laekus automüügist kokku 75 000 krooni. Võlgu jäi aga Raave-H enam kui 200 000 krooni, sealhulgas maksuametile 26 747 krooni.



Masinad lagunevad


Raave-H Mercedesed ostis ära Võru- ja Põlvamaal seni kaht liikuvpoodi pidanud Arvi Võru osaühing Tilsico. Võru tunnistas, et mitte lihtsalt vanad, vaid vanadusnõtruseni kulgenud masinad pole mingi taevamanna. Ühe mootor jooksis kokku kahe nädalaga.



«Mootori remont võib minna maksma 25 000 krooni ja sedagi tänu sellele, et põhiosa tööst teeme ära oma meestega,» rääkis Võru. «Lisamasinaid oli aga tarvis, et oleks reserv. Uute ostmine ei tuleks kõne allagi, need maksavad mitu miljonit. Isegi kümneaastased pruugitud masinad maksavad 250 000 ringis.»



Tartumaale Arvi Võru toidukaupu müüma ei kipu, sest tuleb Võru- ja Põlvamaa teenindamisegagi hädavaevu toime. «Ise paiknen Tilsis. Ainuüksi Missosse sõit võtab tund aega. Kui üritaks veel Tartumaale sõita, ei jätkuks enam nädalapäevi,» arutles ta.



Raave-H teenindas selle aasta kevadtalveni Elva linna ning Kambja, Konguta, Nõo, Puhja, Rannu, Rõngu ja Ülenurme valda. Tema varasemad müügikohad on enda sõnul täielikult üle võtnud füüsilisest isikust Võrumaa ettevõtja Tarmo Marken, kes tarvitab suurte bussi mõõtu spetsautode asemel väikesi furgoone.



Markeni kinnitusel kulgeb äri normaalselt. Ta kahetses vaid seda, et praegu pole kundedele pakkuda värsket järvekala ja leppida tuleb räimega.



Suur lavka neljas vallas


Lisaks Markenile teeb Tartumaale Mäksa, Haaslava, Meeksi ja Võnnu valda endiselt asja ka üks klassikaline kauplusauto: Põlvamaa firmale Aaroks kuuluv ratastel pood, kus ostja saab ise riiuleilt ja külmikuist suu- ja taskupärasemat valida.



Aaroksi omanik Kaimar Kriiskütt kinnitas, et ka tema jõudluslimiit on täis ja suuremat ampsu Tartumaa lavkatu-rust ta hammustada ei ürita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles