Lodi maabub jõuluks raeplatsile

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile loksus Jõmmu veel Emajõel. Nädala pärast kolib ta raeplatsile.
Eile loksus Jõmmu veel Emajõel. Nädala pärast kolib ta raeplatsile. Foto: Sille Annuk

Tartu raeplatsi tänavused jõuluüritused hakkavad keerlema lisaks jõulupuule ka ümber hansalodja Jõmmu, mille lodjaselts muu ilma tähelepanu võitmiseks toob kuuks ajaks raekoja ette.



Lodjakapten Priit Jagomägi ütles, et paljudes kohtades seatakse jõuluajaks linna keskväljakule kuusk, aga ta ei tea, et  sinna oleks kusagil toodud äraehitud laev. Ta loodab, et selline ettevõtmine tagab Tartule ka välispressi tähelepanu.

Jõulukuuseta Tartu mõistagi ei jää, aga tuleval kolmapäeval sõidab esmalt kohale 25 tonni kaaluv, 12 meetrit pikk ja 7,5 meetrit lai lodi. Esimesena seepärast, et oleks askeldamiseks rohkem ruumi.

Laev kohal, tõmmatakse püsti ka selle mast, mis ulatub tänavasillutisest 16 meetri kõrgusele. Et huvilised neli meetrit kõrgete parrastega laevale pääseksid, tuleb ehitada trepid.

Eile ütles Jagomägi, et just on käimas koosolek, kus arutatakse laeva toomise üksikasju. Muidu saaks laeva jõest välja tõsta ka Emajõe tänaval, aga uue silla juurde paigaldatud fooriportaalide alt ei mahu laev läbi.

Nii tuleb laev Ithali kraanaga treileri peale tõsta Ropka sadamas ja tuua linna mööda Turu tänavat, see saab olema päris omapärane vaatepilt.

«Ega iga päev näe, kuidas laev mööda Turu tänavat sõidab,» ütles Jagomägi.
Juba raeplatsil, läheb lodja juures kohe põnevaks. Esimesed neli päeva on lodja ehtimise ja tõrvamise talgud.

Peaks taevast piisaval hulgal lund tulema, ehitatakse lodja ümber lumest merelained.
Edasi järgnevad mitut masti töötoad, on etendusi ja kontserte. Kaasa löövad Ahhaa keskus, põllumajandusmuuseum ja keskkonnahariduse keskus. Jagomägi märkis ka filmi- ja fotoprogramme.

Raeplatsile tuleb ka üks lodjakoja viikingilaevadest, millele seatakse puri katuseks nii, et esinejad saavad seda lavana kasutada.

Kõik tegevused lodjale ei mahu, küll aga on võimalik nii suurtel kui ka väikestel lodjal pidusid pidada. On ka kotermann, kes saab hakkama kinkide jagamisega.

Programm kestab jõululaupäevani hommikul üheksast õhtul üheksani. Laev lahkub raeplatsilt 27. detsembril, sest peljatakse, et aastavahetuse märulis on raske laeva turvalisust tagada.

Jõulud raeplatsil
• Tartu raeplatsist saab jõululinna sadam, kuhu lodi Jõmmu on toonud kaugete maade jõulukombeid.
• 29.11.–24.12. jõuluturg karusselli ja lõkkega E–R 16–21 ja L, P 11–21, lodja käsitöötoad ja filmi-kava E–R 16–20 ja L, P 11–20.
• P, 29.11. kl 16 esimese advendiküünla süütamine.
• T, 1.12. kl 10 kaunistavad lasteaiad Raekoja platsi.
• Laupäeviti õuelaval kirju kava ja päkapikutund.
• P, 13.12. kl 14 Lucia päeva üritused.
• L, 19.12. kesklinna jõululaat, kl 13 talvetantsud.
• N, 24.12. kl 11 supiklubi, kl 12 jõulurahu väljakuulutamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles