Kummituslik omanik laseb Athenal laguneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnavalitsus ei oska midagi arvata südalinnas laguneva Volga-Athena maja edasisest saatusest, sest Küütri 1 omaniku HTF Halduse OÜga on võimatu ühendust saada.

Tartu arhitektuurimälestiseks tunnistatud Küütri 1 fassaad on juba aastaid huligaanide ning ajahamba pureda. Trellid puruks löödud akna ees ei varja vähimalgi määral vaadet endise Volga restorani klosetti, Athena kino ukse määrdunud klaasile on kleepunud karikatuurne kiri «Suletud».

Pilkupüüdev silt südalinnakvartali nurgamajal kuulutab, et hoone on müüa või rentida. Juuresoleval telefoninumbril helistaja saab vastuse, et tegemist on eksitusega: vastajal pole kõnealuse majaga midagi pistmist, helistajaid olevat aga palju.

1998. aasta novembris, kui Athena suleti, kuulus maja OÜ-le Barclay Kinnisvara. Omanik kinnitas tookord, et kogu hoone Küütri 1 peaks minema remonti hiljemalt aasta pärast. Saatuse irooniana kuulutati 1999. aasta novembris välja hoopis Barclay Kinnisvara pankrot.

HTF Halduse OÜ ostis Athena maja 8. märtsil 2000 väidetavalt 4,5 miljoni krooni eest.

Esindaja on tabamatu

Linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakond on järjekordse kesklinna tondilossi pärast juba mitu aastat piike murdnud. Muinsuskaitseobjektide järelevalve vanemspetsialist Ivar Lõbu ütles, et Küütri 1 asju ajab Tallinna firma HTF Halduse OÜ. Lõbu lisas, et firmal oli Tartus volitatud esindaja, kellega paraku ei õnnestu viimasel ajal enam ühendust saada. «Võibolla ei soovi maja omanik avalikkuse tähelepanu,» arvas Lõbu.

Kui möödunud aasta aprillis hakkas hoone fassaadilt inimestele kive kaela langema, tegi linnavalitsuse ehituskorralduse osakond maja omanikule ettekirjutuse, milles juhtis tähelepanu hoone ohtlikkusele: alla võivad kukkuda kivid ja krohv, vastutus langeks õnnetuse korral omanikule.

«Lahtised kivid korjati ära,» ütles Lõbu.

Möödunud aastal tellis firma arhitektuuri ja ehituse osakonnalt projekteerimistingimused. «Andsime vajalikud dokumendid neile üle möödunud sügisel, kuid tänaseni ei ole midagi toimunud,» rääkis Lõbu. «Projekt ei ole meieni jõudnud ning hoone laguneb endist viisi.»

Linnavalitsuse andmetel kavatses omanik ehitada Volga-Athena maja ümber büroo- ja ärihooneks. «Projekteerimistingimused on alles esimene etapp, Humala maja kogemus näitab, et ehitatava hoone funktsioon võib lühikese aja jooksul oluliselt muutuda. Kõik sõltub tellijast,» arvas Lõbu.

Tema kinnitusel ei saa linnavalitsus teha muud kui jälgida, et lagunev hoone ei hakkaks möödujaid ohustama.

«Siis teeme järjekordse ettekirjutuse,» ütles Lõbu. «Seni on nii nagu Eestis ikka - omanik istub oma vara otsas ja teeb mis tahab.»

Seaduse hammas tema sõnul visuaalse inetuse peale ei hakka. «Möödunud aastal kaeti maja aknad kinni ning lastekunstikooli õpilased joonistasid need täis, nüüd on aknad uuesti katki löödud,» rääkis Lõbu.

Kummituslik firma

Möödunud aasta 27. aprillil kirjutas Postimees, et OÜ HTF Haldus tegeleb firma Tartu esindaja väitel konsultatsiooniteenuste osutamise ning kinnisvara haldamise ja arendamisega. Kes on HTF Halduse omanikud, ei osanud esindaja öelda. Ta ei teadnud ka firma väidetavast seosest ekspankur Andres Bergmanniga.

Äriregistri andmetel on HTF Halduse OÜ registreeritud Tallinnas ning tegeleb muu hulgas kaubandus- ja vahendustegevuse, metsa- ja puidutööstuse, kinnisvaratehingute ning kinnisvara haldamisega.

Täna on veelgi keerulisem firma kohta midagi teada saada - Tartu esindaja on muutnud telefoninumbrit ning HTF Halduse kontaktnumbreid ei ole telefonikataloogides, internetis ega infotelefonide andmepankades.

Postimehe allikate väitel haldab samanimeline firma Tartus ka üürimaju ning nende majade elanikud käisid üüri maksmas aadressil Aardla 23. Hiljuti said üürnikud kirja, milles seisis, et sularahas enam üüri maksta ei saa - arved tuleb tasuda panka.

Firma kontori uus asupaik olevat Jaama 42 - sellel aadressil mineja leiab end ekspankur Andres Bergmanni villa eest.

Linnavalitsuse ettevõtluse osakonnast öeldi, et Jaama 42 ühtegi kehtivat ettevõtlusluba ei ole. Kunagi tegutses sellel aadressil Barclay Kinnisvara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles