Õed kardavad koondamist

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Nii nagu kõiki Tartu Ülikooli Kliinikumi töötajaid, ootab ka õdesid palkade kärpimine. Kliinikumi juhtkond tõrjub samas kuuldusi sadakonna õe koondamise vajadusest.


Kliinikumi anonüümsust soovinud õe teatel valmistub kliinikum uuest aastast õdede palgafondi kärpima 12 protsendi ehk 33 miljonit krooni võrra. Ehkki täpsemaid rehkendusi veel ei ole, näitavat kiired arvutused, et õdedele õhtuse töö ja riigipühadel töötamise eest lisatasu maksmise lõpetamine annaks kokku umbes 2,9 miljonit krooni kokkuhoidu.



Puudu jääb veel ligi 31 miljonit krooni, mis allika sõnul võiks kõige mustema stsenaariumi kohaselt tähendada umbes 125 täiskohaga õe koondamist.



Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto ütles, et ilmselt on keegi teinud liiga ennatlikke järeldusi. «Ma kahjuks ei saa öelda, et see jutt on vale, aga see on vale järelduste osas,» lausus ta. «Sellist kavatsust ei ole, see on üks jutu käigus öeldud numbritest.»



Einasto jätkas, et töötajate esindajatele on selgitatud, mida kärbe tähendab. Kui palju tuleb kokku hoida, millised on võimalused säästa muudest valdkondadest, kuni selleni, missugustel viisidel on võimalik palgafondi kärpida. Ametiühingud on küsinud täpsemaid numbreid meetmete maksumuse kohta, kuid kliinikumi juhid ei ole jõudnud ühtegi täpset arvu anda.



Kliinikumi juhtkond on kohtunud kõigi tervishoiutöötajate ametiühingutega, sest palgakulude tosinaprotsendiline vähendamine puudutab kõiki, ka arste.



Suur säästuvajadus


Einasto rääkis, et tegelikult ei ole selge, kui suureks kärpevajadus täpselt kujuneb, sest haigekassa ei ole veel teinud pakkumist järgmise aasta lepingute osas. Kliinikum on üksnes oletanud, kui palju raha vähem on, ja jõudnud arusaamisele, et suurusjärgus on kokkuhoiuvajadus 100 miljonit krooni võrrelduna tänavuse 150 miljoniga.



Seejuures on tänavu juba vähendatud hoonete ülalpidamise kulusid, kliinikum kasutab võimalust mööda ja spetsialistide soovitusi järgides soodsama hinnaga analoogravimeid. Siit on säästuvõimalused Einasto sõnul suuresti ära kasutatud, jäävad ikkagi tööjõukulud.



Einasto ütles seniste kohtumiste põhjal, et koondamisi peavad töötajad kõige halvemaks lahenduseks, aga ka põhipalga vähendamisse suhtutakse valulikult, kuna inimesed on seotud pankade ees võetud kohustustega.



Ametiühing äraootav


Eesti Õdede Liidu Lõuna-Eesti koordinaator ja ühtlasi usaldusisik kliinikumis Gerli Usberg ütles, et kui haigekassa eelarvet on 6 protsendi võrra kärbitud, on selge, et kusagilt tuleb kokku hoida.



Ühing ootab aga tööandja ettepanekuid, millisel viisil kokkuhoid saavutatakse. Seni ei ole Usbergi sõnul teada, kui palju tuleb säästa palgarahast, sest kõneldud on väga erinevatest numbritest. «Kindlasti ei saa minna sinnamaani, et kokkuhoid hakkab patsienti kahjustama,» ütles ta.



Erakorralise meditsiini osakonna vastutav õde Merike Vestmann ütles, et juba praegu on töökätest puudus ja koondada ei annaks enam kedagi.



Kliinikumi ülemõde Tiina Freimann pidas tõenäoliseks, et kogu suure kliinikumi peale ei tule koondada rohkem kui paarkümmend õde. «Meil on reserve koosseisude osas, kõik ametikohad ei ole täidetud, aga palgaeelarved tulevad ametikohtade järgi,» ütles ta.



Ta kinnitas aga, et koondamised puudutavad väikest osa töötajatest, palgakärbe tuleb aga kõigil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles