Tennis viis Tartu neiu Ameerikasse õppima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu tenniseneiu Kadi Hilpus, kes alustab Ameerika Ühendriikides Chicagos oma viimast ülikooliaastat, innustab noori tõsiselt sporti tegema: tänu sellele võib tema kombel pääseda teisele poole ookeani tasuta õppima.

Mitmel korral Tartu parimaks naistennisistiks tunnistatud ja Eesti viie parima tennisemängija hulka kuulunud Kadi Hilpus (22) otsustas kolm aastat tagasi panna oma võimed proovile USAs ning ühitada tennisemängu hea hariduse omandamisega.

Tartu Ülikooli majandusteaduskonna esimese kursuse tudengina hakkas Kadi uurima võimalusi saada mõne Ameerika ülikooli spordistipendium.

Tuhandete Ameerika kõrgkoolide hulgast sõelus Kadi välja 200 endale sobivat: niisugused, mis annavad korraliku hariduse ja kus on oma spordimeeskonnad.

Tahtis suurlinna

Kõigi välja valitud koolide tennisetreeneritele saatis Kadi kirja, huvitudes nende koolis õppimisest, sportimisest ja spordistipendiumi saamisest. Vastuse sai ta sajast koolist, kusjuures 25 neist pakkusid Tartu tenniseneiule osalist stipendiumi, viis aga täisstipendiumi - viimased olid valmis enda kanda võtma nii õppemaksu kui tasuma ka ühiselamu ja õpikute eest.

Chicagos asuva eraülikooli De Paul University valis Kadi Hilpus välja seepärast, et talle meeldis Chicago asukoht, ta soovis õppida suurlinnas ning suures koolis. Pealegi kavatses Kadi jätkata majandusõpinguid.

Ilma täisstipendiumita polnuks Kadil võimalik Chicagos majandusõpinguid jätkata, sest selle 17 000 üliõpilasega eraülikooli aastane õppemaks on 27 000 dollarit.

De Pauli ülikooli tennisetreeneri võlus Kadi ära oma tehnika ning Tartus Visa hallis filmitud treeninguvideoga.

«Visa hall on ju mõeldud paljudele spordialadele - seal ripuvad korvilauad ja ruumi tagasijooksuks on vähe. Küllap mõtles Chicago treener, et kui olen innustunud treenima sellistes tingimustes, tuleb mulle võimalus anda,» naerab Kadi Hilpus.

Neiu kinnitusel pole tema Ameerika treeneril põhjust oma valikut kahetseda, sest Kadi on üksikmängus oma ülikooli kuueliikmelises võistkonnas kolmanda või neljanda paigutusega ning paarismängus vastavalt vastaste tugevusele esimese kuni kolmanda paigutusega.

Kõrvalhobi golf

«Mullu sügisel võitsin üheksa ülikooli turniiril kulla nii individuaal- kui paarismängus,» särab blondide juustega päevitunud Kadi. «Esimeseks tulin ka hiljuti meie ülikoolis peetud turniiril, kus osales seitse ülikooli.»

Osa tänavusest suvepuhkusest veetis Kadi kodumaal ja lõi kaasa ka kohalikel võistlustel. Paari nädala eest peetud Eesti meistrivõistlustel tennises võitis ta segapaarismängus koos tartlase Rauno Gulliga hõbemedali.

Trenni teeb Kadi enda sõnul iga päev paar-kolm tundi, tennisemängu kõrvalt on aga leidnud aega ka golfimängu harrastamiseks. Eesti tänavustel golfimeistrivõistlustel saavutas ta neljanda koha.

Millal Kadi Eestisse tagasi kolib, pole veel teada. Kevadel lõpetab ta küll ülikooli, kuid asub siis tööle ühes Chicago erainvesteerimisfirmas.

«Paar aastat tahaksin USAs töötada,» tunnistab Kadi. «Tänavu kevadel lõpetasid minu siinsed kursusekaaslased ülikooli ja nemad ütlevad, et väga raske on tööd leida, sest nõutakse kogemusi.»

Eesti ja Ameerika ülikoolide vahe ongi selles, et siin antakse rohkem teoreetilist, Ameerikas praktilisemat haridust, märgib Kadi.

Kas Kadi kavatseb ka tipptennisesse pürgida? «Tippsporti olen vist hiljaks jäänud,» naerab Kadi.

Samas märgib Kadi, et satelliitturniiridel tahab ta kindlasti mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles