Tuhatkond vana fotot jõuab arhiivisügavustest publiku ette

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See 1913. aastal Urvastes pildistatud foto kujutab meest käruga juurvilja vedamas.
See 1913. aastal Urvastes pildistatud foto kujutab meest käruga juurvilja vedamas. Foto: Bernhard Kangro/Eesti Rahva Muuseum

Rohkem kui tuhat pilti Eesti Rahva Muuseumi kogudest on fotokonservaator Jüri Karm kogunud näitusele «Tuhande sammuga...», mis avab vaatajatele uksed teisipäeval.


Muuseumi teatel jääb jaanuari lõpuni avatuks väljapanek, mis tutvustab muuseumi fotokogu kui kollektsiooni – tervikut koos selle kronoloogilise kujunemislooga. Enam kui tuhandest pildist koosnev näitus on originaalne läbilõige ERMi fotokogust: välja on pandud iga 182. foto, kusjuures aluseks on nende kogusse jõudmise järjekord.



Vanimad eksponeeritud fotod on dateeritud vahemikus 1860–1870, uusimad 1992. aastal. Fotod on eksponeeritud koopiatena originaalnegatiividelt, nende puudumisel reproduktsioonidena.



Sveta Bogomolova juhendamisel Tartu Kõrgema Kunstikooli reklaami- ja meedia osakonna tudengite poolt näitusele loodud animatsioonid visualiseerivad võimalusi, mida muuseumi digitaliseeritav fotokogu pakub.



Näituse koostas, Jüri Karm, kuraator on Taavi Tatsi ning kujundaja Elje Karm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles