MSNi tutvus lõppes mehele surmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mullu novembris peksid kaks noort meest Tartu lähistel Vahi külas surnuks Viljandist pärit mehe. Postimehele teadaolevalt ei sujunud võika juhtumi uurimine esialgu ladusalt, kuid aasta pärast traagilist sündmust mõistis kohus kahtlusalused siiski süüdi.


Mullu 15. novembril kogunes Tartu vallas Vahi külas ühes korteris neljaliikmeline seltskond ning kampa kutsuti ka suhtluskeskkonna Windows Messenger kaudu tuttavaks saanud mees, kelle nimi on Postimehele teada.



Ühise alkoholi tarvitamise käigus tekkis 15. novembril kella 21 paiku tüli ning õhtu ja öö vältel peksid kaks meest külalist nii rängalt, et viimane suri kohapeal saadud vigastustesse.



Kohus mõistis kahele peksjale pika vanglakaristuse, kuriteoga seotud kahele noorele naisele aga tingimisi vangistuse.



Reedel tunnistas Tartu maakohus Andres Rannamehe (27) süüdi tapmises ja vabaduse võtmises seadusliku aluseta ning teda karistati 12-aastase vangistusega.



Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme kinnitusel arvestatakse karistusaja algust 24. novembrist 2008, mil Rannamees asus eelvangistust kandma.



Edgar Mengel (22) tunnistati süüdi tapmises ning teda karistati 10-aastase vangistusega. Koos talle varem mõistetud ärakandmata karistusega peab ta kandma 10 aastat ja 3 kuud vangistust.



Mengeli karistusaja algust arvestatakse 25. novembrist, mil ta asus eelvangistust kandma.



Elina Vainov (22) ja Margit Vilgo (22) tunnistati süüdi kuriteo varjamises, Vainov


ka kelmuses. Mõlemad naisterhvad mõisteti aga õigeks neile esitatud kuriteost mitteteatamise süüdistuses süü tõendamatuse tõttu.



Vainovile mõisteti ühe aasta ja kuue kuu pikkune tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga. Eelvangistuses on Vainov ära kandnud juba kolm päeva.



Vilgo peab ära kandma 9 kuu pikkuse tingimisi vangistuse 18 kuu pikkuse katseajaga.



Mõlemad naissüüdistatavad peavad katseajal alluma kriminaalhooldaja kontrollile. Vainov peab ka hiljemalt kolme kuu jooksul arvates kohtuotsuse jõustumisest asuma tööle ning Vilgo ei tohi katseajal tarvitada alkoholi.



Lõuna ringkonnaprokuratuuris koostatud süüdistuse järgi kogunes süüdistatavate seltskond mullu novembris Rannamehe elukohta Tartumaal Vahi külas.



Vainov tuli sinna juba 13. novembril, Vilgo ja Mengel 14. novembril.



15. novembril kutsus Vainov sinna ka msn-i kaudu tuttavaks saanud mehe. Alkoholi tarvitamise käigus tekkis 15. novembril kella 21 ajal tüli Mengeli ja viljandlase vahel, mis lõppes viimasele piinarikka surmaga.



Süüdistuse järgi tungis Rannamees ajavahemikus 2008. aasta 15. november kell 21 kuni 16. november kell 4.00 koos Mengeliga enda elukohas kallale eelmainitud meeskannatanule ja peksis korduvalt kannatanut rusikate ja jalgadega pea ja kehatüve piirkonda.



Samuti tõugati kannatanut korduvalt nii jõuliselt, et selle tagajärjel kannatanu kukkus vastu toas ja vannitoas olevaid esemeid.



Peksmisega ja jõulise tõukamisega tekitas Rannamees kannatanule eluohtliku tervisekahjustuse, mille tagajärjel kannatanu suri 16. novembri  varahommikul sündmuskohal.



Samuti võttis Rannamees süüdistuse järgi ööl vastu 16. nov kannatanult seadusliku aluseta vabaduse, takistades viimast enda korterist lahkumast, keerates korteri välisukse lukku ja jättes reageerimata kannatanu korduvatele palvetele uks avada.



Mengelit süüdistatakse ajavahemikul 15. nov kella 21st kuni 16. nov kella 4ni tahtliku tapmise eesmärgil Rannamehe elukohas koos Rannamehega kannatanule kallale tungimises ja kannatanu korduvas peksmises rusikatega pea ja kehatüve piirkonda. Peksmise tagajärjel kannatanu suri.



Vainovit ja Vilgot süüdistatakse selles, et nad olid näinud pealt Rannamehe ja Mengeli poolt toimepandud tapmist ning aitasid koristada kuriteo toimepanemise jälgi ja varjasid kannatanul esinevate vigastuste tekkemehhanismide tegelikke asjaolusid.



Samuti süüdistati neid toimepandud kuriteost teatamata jätmises, kuid see süüdistus ei leidnud kohtus tõendamist, kuna naissüüdistatavad kutsusid siiski kannatanule kiirabi.



Lisaks süüdistatakse Vainovit eelmise aasta detsembris Tallinnas ühes kosmeetikasalongis iluteenuste kasutamise eest tasumata jätmises.



Menetluskuludena peab Rannamees tasuma 39 384 krooni, Mengel 41 051 krooni, Vainov 8441 krooni ja Vilgo 24 476 krooni.



Esitatud tsiviilhagide katteks peab Rannamees kannatanu kasuks tasuma veel 4391 krooni ning Rannamees ja Mengel solidaarselt kannatanute kasuks kokku 55 386 krooni.



Kohtuotsuse vaidlustamise soovist saavad menetlusosalised kohtule teatada seitsme päeva jooksul alates laupäevast. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud otsuse 7. detsembriks. Süüdistatavad end eelistungitel süüdi ei tunnistanud.



Rannamees, Vainov ja Vilgo on varem kriminaalkorras karistamata, Mengel on aga eelnevalt ühel korral kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles