Parukaga Kullerkupp mängis endale preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnus lühima suveöö muusikakonkursil Sofia Rubinat saatnud ja hiljem üksi klaverit mänginud Sven Kullerkupp võitis üllatuspreemia.

Pärnu Suvejazzi kavasse kuulunud konkursil pidid 15-aastane Tartus sündinud lauljatar Rubina ja 39-aastane pianist Kullerkupp laupäeva ööl vastu pühapäeva esitama kuni tosinaminutilise improvisatsiooni teemal «Solveig ja Peer Gynt».

Þürii otsustas jagada peapreemia ansamblite Dessert Time ja Dagö vahel. Kullerkupp pälvis norralase Edvard Griegi, tema kaasaegsete ja tänapäevaste heliloojate töödest põimitud rapsoodia esitamise eest üllatuspreemia.

Laval nagu Grieg

«Olen mõelnud selle rapsoodialaadse loo esitamiseks orkestriga, aga orkestreerimiseks ei jätkunud aega,» ütles 1988. aastal konservatooriumi lõpetanud pianist, kes Pärnus ilmus võistluslavale paruka, kleebitud vurrude ja jalutuskepiga.

«Mulle tundus, et niimoodi suudan elada Griegi loomingusse rohkem sisse. Sõlmisin oma rapsoodiasse erinevaid stiile nii, et see ei hakkaks häirima tema loomingut,» põhjendas Kullerkupp oma pisikest spektaaklit.

Enne üksinda musitseerimist, improviseerimiskonkursi alguses, saatis Kullerkupp klaveril ja süntesaatoril 15-aastast Rubinat.

Neljandat aastat lühimate suveööde aegu peetaval võistlusel on noor tartlanna käinud varem kaks korda. 1998. aastal laulis ta «Summertime’i» ja 2000. aastal itaalia laulu «O sole mio». Mullu määras þürii neiule eripreemia.

«Solveigi ja Peer Gynti» ning ühtlasi Pärnu Suvejazzi noorim vokalist luges konkursi eel läbi norra kirjaniku Henrik Ibseni «Peer Gyndi», et laulu sügavamalt mõista ja mõjusamalt esitada. «Nii saan aru, millest laulan,» ütles ta.

Seekord preemiata jäänud Rubina esitas improvisatsiooni soome keeles. Laulda eelistab ta inglise ja portugali keeles, tema emakeel on vene keel, kuid ta räägib ka eesti keelt.

Rubina on õppinud klaverit Tähe tänava muusikakoolis ja lõpetanud Tartu Vene Erakoolis kümnenda klassi. Ühtaegu lõpetas ta äsja Sotshi kunstikoolis laulmise erialal esimese kursuse.

Tema ema Viktoria Rubina on vene erakooli omanik ja direktor ning isa Pavel Rubin Tartu füüsikainstituudi füüsik.

Tartu ja Sotshi laulja

Sotshis on noor tartlanna riikliku bigbändi lepinguline laulusolist ning võitis mullu samas rahvusvahelise lauluvõistluse «Euroopa loodus». Neiu ütles, et sügisel Sotshi minnes on tal võimalus taas liituda bigbändiga.

Rubina kuulab meeleldi instrumentaalmuusikat ja eriti saksofoni. Dþässis on tema üks lemmikuid brasiilia helilooja Antonio Carlos Jobim, kelle tuntud loo «Neiu Ipanemast» põhimotiivi sidus ta ka «Solveigi ja Peer Gyndi» võistlusesitusse.

Muusika ja õppimise kõrvalt leiab Rubina aega harrastada breiktantsu. Tema siht on lõpetada gümnaasium ja õppida kõrgkoolis psühholoogiat või matemaatikat. Laulmist tahab ta jätkata esialgu eelkõige Venemaal.

«Seal on rohkem võimalusi. Eestis ei näe ma Sofiale temavanuste hulgas konkurenti, ta pürib meie murumättalt kaugemale,» ütles Kullerkupp.

Kavas heliplaat

Rubina valmistus seekordseks Pärnus võistlemiseks Tartu osaühingu Cupp & Pojad stuudios, mis kuulub osaliselt Kullerkupule.

Stuudioomanik ja pianist põhjendas Rubina nüüdset preemiata jäämist asjaoluga, et nimekamad ja kogenumad konkurendid elasid oma esitustes publikule meeldida soovides väljapoole.

«Meil oli Griegi loomingusse sissepoole vaatamist rohkem,» ütles Kullerkupp ning märkis, et seekord end liialt vaos hoidnud Rubina pidanuks oma esituse lõpetama varem, põhiteemat kordamata.

Kullerkupp kavandab sügiseks oma 40. sünnipäeva puhul välja anda heliplaadi, kui leiab sponsoreid. «Tahan teha loomingust vahekokkuvõtte ja kutsuda salvestusele neid muusikuid, kellega olen koostööd teinud,» ütles pianist.

Ta ei välistanud, et meeles mõlkuval plaadil kõlab ka Sofia Rubina kaunis hääl.

Seni on kümmekonnas riigis esinenud Kullerkupp välja andnud kaks sooloalbumit.

Raimu Hanson, Taavi Väinola
tartu@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles