Üliõpilased eelistavad kolimisele maksmist

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raatuse üliõpilaselamuboksi kolmes toas peaks elama kuus tudengineidu. Ruumi on boksis ühe inimese kohta aga palju vähem kui näiteks kolmetoalises korteris.
Raatuse üliõpilaselamuboksi kolmes toas peaks elama kuus tudengineidu. Ruumi on boksis ühe inimese kohta aga palju vähem kui näiteks kolmetoalises korteris. Foto: Sille Annuk

Tudengid maksavad ühiselamutes elamise eest topeltüüri, sest kaheseid tube jagada soovijaid napib ning elanikul tuleb maksta ka tühjade kohtade eest.


Teisel kursusel ajalugu tudeeriv neiu on samas olukorras juba teist korda: ka eelmisel aastal pidi ta üksinda oma Raatuse üliõpilaselamu toas elamise eest maksma kahe inimese tasu.



Neiu, kes ei soovinud oma nime all ajalehes esineda, eelistaks aga tuba jagada ja nii raha kokku hoida. Praeguseks on vaba kohta vaatamas käinud üks soovija, kuid suuremat lootust toakaaslast leida ei ole.



Kaks kuud saavad ühiselamu elanikud elada üksinda kahekohalises toas nii, et maksavad terve toa kommunaalkulud ning vaid ühe elamukoha üüri. Kolmandast kuust peavad tudengid hakkama aga maksma sisuliselt kahe inimese ehk kahe koha eest.



Võhivõõrast ei taha


Näiteks Narva maantee 25 üliõpilaselamus tähendab see ühe koha üürisumma, 1053 krooni kahekordistumist ning lisaks veel kommunaalmakseid. See teeb tudengile üksinda kahekohalises toas elamise hinnaks kuni 2600 krooni kuus.



Raatuse 22 üliõpilaselamus maksab tudeng üksi kaheses toas elades veidi vähem.


Tartu Ülikooli tudengitele mõeldud üliõpilaselamuid haldava Tartu Üliõpilasküla majutusjuhi Janika Hango sõnul on praegu ühiselamujärjekorras 305 tudengit.



Neist enim, 180, sooviksid elada ühekohalises toas, 70 soovivad kahte kohta kahekohalisest toast ehk sisuliselt elada üksinda kaheses toas. «See loob õppeaasta keskel olukorra, kus meil tõesti pole ootajaile toanaabrit anda,» selgitas Janika Hango.



Neid, kes oleksid nõus kolima tuppa võhivõõra naabri juurde, pole aga üldse eriti leida. «Miskipärast on ikka nii, et igaüks soovib, et tema juurde kolitaks, ise ei ole keegi valmis teise tuppa kolimist ette võtma,» sedastas Hango.



Korterisse kolimine


Maaülikooli üliõpilaselamu administraator Sirje Rannajõe kinnitas, et ka maaülikooli tudengid eelistavad elada üksinda kaheses toas. Samas pole olukorda, kus soovijale toanaabrit ei leitaks, siiani veel tekkinud.



Praegu pole üksinda toas elav ajalootudeng ise toakaaslast otsima hakanud. Samas on tal peast läbi lipsanud mõte üürida koos sõpradega korter, mis võib olla isegi praegusest odavam võimalus.



Ühiselamuhinnad


Raatuse 22


• Ühekohaline tuba maksab 1209 kr kuus


• Kahekohaline tuba maksab 2106 kr kuus.


• Üksinda kahekohalises toas elamine võib maksma minna 2600 kr kuus.



Tiigi 14


• Koht ühe- või kahekohalises toas 1872 kr kuus.


• Kaheses toas üksi elamine umbes 2300 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles