Rõngu vald kaotab üle tosina miljoni krooni

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu tüliõun - koolimaja, mis pidi lepingu järgi valmima 2009. aasta 31. detsembriks.
Rõngu tüliõun - koolimaja, mis pidi lepingu järgi valmima 2009. aasta 31. detsembriks. Foto: Sille Annuk

Rahandusministee­­riumi eile avalikustatud otsus jätta Rõngu vald järgneval kolmel aastal ilma 12,3 miljonist kroonist võib tähendada Rõngu kooli remondi poolelijäämist ning mitme ehitusfirma pankrotti.


Rahandusministeerium jõudis pärast kuudepikkust kaalumist veendumusele, et Rõngu keskkooli remondi lepingut sõlmides rikkus Rõngu vald valla- ja linnaeelarve seadust. 12,3 miljonit krooni kavatseb ministeerium kinni pidada 2010., 2011. ja 2012. aastaks Rõngule ette nähtud tulumaksu ja tasandusfondi maksete arvelt.



Võlad miljonites


Rahandusminister Jürgen Ligi arvates eiras Rõngu vallavalitsus tänavu 1. märtsil kehtima hakanud laenamispiirangut teadlikult ja tahtlikult, mistõttu ei saanud Ligi karistavat otsust viseerimata jätta.



Rõngu vallavanem Aivar Kuuskvere ei soovinud eile avaldada, kuidas vald ränga otsuse valguses talitama hakkab. Ta ei söandanud ennustada, kas Rõngu keskkool saab tähtajaks, 31. detsembriks valmis või mitte.



«Ei julge täna enam midagi öelda,» sedastas Kuuskvere. «Eile (kolmapäeva – toim) õhtul saime info, lugesime selle läbi. Nüüd on vaja seda juriidiliselt ja eluliselt analüüsida.»



volikogu 15. oktoobri otsuse alusel tegi vald KR Priidule 2,7 miljoni kroonise erakorralise ettemakse.



4. novembril hoiatas Rõngu keskkooli remontiva ja laiendava firma KR Priit juhataja Peeter Kroonberg, et kui on selge, et vald ei suuda KR Priiduga sõlmitud lepingut 2010. aastal täita, jääb remont lõpetamata ja vallalt nõutakse tehtud kulude hüvitamist.



Eile põikles Kroonberg mitmel korral kõrvale küsimusest, kas KR Priit kavatseb lepingust taganeda või saavad Rõngu alevit mööda laiali pillutatud õpilased pärast talvevaheaega koolimajja naasta.



«On võimalik, et lõpetan lepingu ja kõik,» möönis ta.



Kroonberg andis mõista, et riigi rahakärpe tagajärjel ähvardab nelja-viit Rõngu keskkooli remondiga seotud alltöövõtjat firmat põhjaminek. Keskkooli ehituseks ja remondiks on nelja kuuga kulutatud 17 miljonit. Alltöövõtjaile on KR Priit Kroonbergi sõnul võlgu seitse miljonit ning pangalaenu pole õnnestunud saada.



Rõngu koolimajas enam kui miljoni krooni eest ventilatsiooni ehitanud firma juhatuse liige, kes palus anonüümsust, kinnitas, et tema ettevõte on pankroti veerel, olles eilseks kogunud üle 240 000 krooni riigimaksuvõlga.



Vald tegi ettemakse


Rõngu vallavolikogu liige Hillar Hänilane leidis, et Rõngu valla eeldatavast rahahädast hoolimata ei  tohi KR Priit lepingust taganeda ning peab koolimaja 1. jaanuariks valla laste kasutusse andma.



«Kui tehakse koostööd, küll saab vald kõik tähtaegsed maksed makstud,» arvas Hänilane. «KR Priit võib karta mida tahes, aga lepingust taganeda ta ei tohi.» Ta märkis, et vallavolikogu 15. oktoobri otsuse alusel tegi vald KR Priidule 2,7 miljoni kroonise erakorralise ettemakse, tagamaks kooli soojasõlme, ventilatsiooni, põrandate ja lagede valmimist.





Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles