Parkimine muutub Aura ja poe vahel

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimees 16. aprillil 2009
Tartu Postimees 16. aprillil 2009 Foto: TPM

Segadust tekitav olukord, kus ühes Tartu parklas on kolm erineva parkimiskorraldusega ala, astub sammu selguse poole, kui linn ühtlustab reegleid Zeppelini järgi joondudes.


Homme panevad töömehed Zeppelini ja Aura vahelisse parklasse üles märgid, millega kõikjal Zeppelini-poolses osas lubatakse algusaega tähistades parkida kuni kaks tundi ja tasuta. Aga puudub ka võimalus raha eest kauem parkida.



Selline kord kehtib juba Zeppelinile kuuluval maa-alal, aga nüüd laieneb see ka linnale kuuluvale maasiilule Turu tänavast Väike-Turu tänavale viiva sõiduala teljest Aura pool. Täna veel võib seal tasuta parkida piiramata aja.



Segaduse vältimiseks


Veekeskuse esisel linnale kuuluval maatükil parkimiskord ei muutu. Seal on ka edaspidi tasulise parkimise C-piirkond, kus tunni hind on 5 krooni ja esimene parkimistund tasuta.



Linna tasulise parkimise alal tuleb parkimise eest maksta tööpäeviti kell 8–18, muul ajal piiranguid ei ole. Seevastu Zeppelini-esisel alal kehtib kahetunnine ajaline piirang ööpäev läbi ja sõltumata ka pühade ajast. Pärast kahe tunni möödumist peab sõiduk alalt lahkuma.



Tartu liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Toomas Henno ütles, et muudatuseni jõuti arvestades ajakirjandusest tulnud tähelepanu juhtimist ja linnakodanike tagasisidet, et Zeppelini ja Aura esine parkimiskorraldus tekitab segadust. Seni kehtiv parkimiskord jõustus tänavu kevadel.



Henno ütles, et kui sellel loodaval kahe tunni piiranguga alal jääb sõiduk pargituks pikemaks, siis asuvad tööle kontrollid. Linna poolt linna omad ja eramaal seal volitatud kontrollijad ning kui karistusi hakatakse rakendama, on erinevus üksnes arvenumbris.


.


Erinevus on aga ka trahvi määras. Linnamaal on see parkimisaja ületamisel kuni üks tund 240 krooni ja üle ühe tunni 480 krooni. Zeppelini maal küsib Europark trahvi 450 krooni.



Kas sai parem?


Uue korra jõustudes on Aurasse kauemaks lustima tulnutel nüüd justkui vähem võimalusi auto pikaajaliseks parkimiseks, kuid Henno sõnul näitavad uuringud, et kogu parklas läheb olukord leebemaks.



«Vaadates hommikul kell 8, kui Zeppelin on kinni ja teenindusasutused ei tööta, oli see vahekäik autodest täis pargitud. Sellest saab järeldada, et kesklinnas töötavad inimesed ongi leidnud koha, kuhu jätta auto terveks päevaks parkima,» ütles Henno. «Teenindusasutuste juures on aga parkla esmaülesanne võimaldada nende klientidel parkida.»



Aura veekeskuse juhataja Tiia Teppan leidis, et uus kord ei ole kindlasti eelmisest halvem, aga halb on, kui parkimiskord nii tihti muutub ja taas tuleb hakata klientidele asja seletama.



Veel üks küsimus on, et kui linnamaal kehtestatud tasuline parkimine on õhtu- ja öötundideks katkestatud, kas on otstarbekas kahetunnist parkimiskestuse piirangut ööpäev läbi jõus hoida.



Henno vastas, et see on vajalik tänavate öiseks koristamiseks. Parkivad autod on koristamisel pidevaks probleemiks. Aura ette saab aga autot ööseks ja nädalavahetusteks jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles