Rattur kiirustas näitust tegema

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Hommikukohvi lift», kevad 2009
«Hommikukohvi lift», kevad 2009 Foto: Lauri Kulpsoo

Vauhh! Võuhh! Jalakäijatest kihutas eile rattal mööda pikk kõhn noor mees, naer näos. Tal oli vaja kiiresti sõita Karlovast kesklinna ja sealt Jüri kiriku juurde. Edasi ja tagasi. Mitu korda. Takka kiirustamas näitus.


Väga paljudes ajakirjandusväljaannetes Eestis ja Soomeski pilte avaldanud vabakutseline fotograaf Lauri Kulpsoo tegi ettevalmistusi oma näituse «Elame veel!» ülesseadmiseks Tampere Majas.



Tema pilte on välja pandud seni kahel ühisnäitusel.



Kiirustamise märgid

Kulpsoo esimene isikunäitus, modelliks tantsija ja koreograaf Oleg Titov, oli kohvikus Crepp aastal 2004. Suusõnalisest kriitikast pani autor toona kõrva taha märkuse, et väljapaneku vormistus näitas välja kiirustamise märke. Nüüd püüdis Kulpsoo kiirustada aeglasemas tempos.



Mida Tampere Majas alates reedest näha saab, selle kohta teatas tegevjuht Tiia Neuvonen järgmist: «Lauri Kulpsoo objektiivi ette kipuvad ikka jääma boheemliku Tartu tundelised ja rõõmsad hetked. Ta näitab elu, mis koosneb väikestest rõõmsatest pisiasjadest ja on elamist väärt. Elame veel!»



Mille poolest erineb lehefoto näitusepildist? «Näitusepildid lähevad mulle rohkem korda,» ütles Kulpsoo. «Ma tunnen, et olen inimesed millestki ilma jätnud, kui ma ei saa neid näidata. Aga kui pilt on lehes, siis on see samuti nagu näitus, pealegi selline, mis kogub vaatajaid rohkem kui ükskõik milline näitusesaal.»



Multistuudios Baas


Vestlus temaga käis multistuudios Baas, mis kolis alles eelmisel nädalal Ujula tänavast Jüri kiriku kõrvale vanasse majja Narva maantee 101. Koos Kulpsooga kuulub Baasi viis noort meest, kelle põhitöö on disainimine. Kolm neist teevad aga sealsamas kõrvalruumis bändi Kuma.



Kulpsoo on trummar, kelle kaheks põhibändiks on praegu Tartu Popi ja Roki Instituut ning Jaan Pärn ja Pahad Seemned. Tema esimesed löökriistad olid kodus padjad ja esimene fotoaparaat oli ema Smena. Aasta oli siis 1995.



Näitust «Elame veel!» saab Tampere Maja galeriis vaadata 25. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles