Kääbik läheb Varbolasse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rollimängijad Tartust alustavad täna koos teiste Eesti larperitega Raplamaal Varbolas lahingut, mis vältab kolm päeva.

«See annab ellu põnevust juurde,» ütles Emajõe Ärikeskuse disainer Raul Kübarsepp, keda tuttavad tunnevad rohkem Surrana. Kui ta osales mullu Lihula larbis, kehastas ta maagi. Nüüdse suurmängu aegu on tema osaks haldjasõdalane.

Pikem rollimäng on Kübarsepa hinnangul lühikesest parem, sest saab rolli paremini sisse elada. Kolm ööpäeva vältavat lahingut võrdles ta paksu huvitava raamatu lugemisega.

«Rollimäng on kitsa maailma laiendus ja larp on rollimängude kõrgeim aste - mõõk kätte ja võitlema. See lisab adrenaliini ja on lõbus,» rääkis kaitseväe ohvitser Heikki Paltser, tuntud ka Guisburnina. Varbolas võitleb ta Thori rollis.

Mis on larp

Larp on mäng lageda taeva all, millest osavõtja kehastab valitud kangelast, olles välja mõelnud tema tausta, välimuse, iseloomu, oskused jm, ning arvestab mängujuhi juhtnööre.

Mängu nimi larp tuleneb ingliskeelsest terminist live action roleplay (lühend LARP). Nagu on näha tänavu asutatud Eesti Rollimängijate Seltsi netilehest (www.fm.ee/larp), mängis seltskond huvilisi Eestis esimest korda larpi 1999. aasta juulis Paldiski lähedal.

«Kuus vaprat seiklejat asus kõrtsist teele kaardi järgi aaret otsima. Teel kohtusid nad kurja preestri, paraja portsu zombide, vana orci, impide, muumia ja veel mõnede kohalike asunikega,» kirjutab netileht.

Täna algavas Varbola larbis lööb lahingut lisaks neljale, aga võibolla hoopis kaheksale tartlasele üle poolesaja rollimängija põhiliselt Tallinnast.

Lahing on saanud ainet J. R. R. Tolkieni kultusteose «Kääbik» suurest heitlusest.

«Seda hakati nimetama Viie Väe lahinguks ja see oli väga hirmus. Ühel pool võitlesid mäekollid ja metsikud hundid, teisel pool haldjad ja inimesed ja päkapikud,» kirjutab Tolkien.

Taplus, aga ohutu

Kuigi Tolkieni järgi saab Viie Väe lahingus tartlase Paltseri kehastatav päkapikk Thor surmavalt haavata, väitis Miina Härma gümnaasiumi 11.a klassi õpilane Erkki Tikk, et see harrastus ei ole tervisele ohtlik.

«Haiget võib saada, aga viga ei saa,» ütles Tikk, kes leidis larbi juurde tee raamatute ning rollimängu AD&D juurest.

Larperid rääkisid, et kahjustada ei saa ka loodus. «Mingit ohtu ma ei näe,» kinnitas maausku Paltser, kellel larbile ja tubastele rollimängudele eelnes huvi keskaegse kultuuri vastu.

Mõõgad, millega rollimängijad võitlevad, on neil endil tehtud. «Raha on suhteliselt vähe, nii et läänest ei jõua neid tellida,» selgitas Paltser.

Ka klubi Balti Fantasy Naba (BFN), kus Paltser, Tikk ja Kübarsepp ning teised rollimängijad koos käivad, ei saa raharohkusega kiidelda.

«Klubis on viimasel ajal jäänud vaiksemaks, aktiivsemaid liikmeid on kümmekond. Ametlikult ei ole me end registreerinud, sest registreerimine maksab palju,» tunnistas Tikk.

Tartus lubas BFN larbiheitlust avalikult näidata juunis hansapäevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles