Paruni tubades käib tolmutamine

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse Alatskivi Loss juhataja Külli Must käib lossi tolmuses tiivas rõõmsalt ringi. «Külalistetubadesse tuleb meil väärikas külaline Eduard Tubin,» ütles ta teise korruse vanadesse külalistubadesse viival ilusal paraadtrepil.
Sihtasutuse Alatskivi Loss juhataja Külli Must käib lossi tolmuses tiivas rõõmsalt ringi. «Külalistetubadesse tuleb meil väärikas külaline Eduard Tubin,» ütles ta teise korruse vanadesse külalistubadesse viival ilusal paraadtrepil. Foto: Sille Annuk

Ehitusmehed kopsivad ja lihvivad Alatskivi lossi idatiivas igas ruumis, tegemata vahet, kas nad on parajasti sakste või teenijate poolel. Poolteise aasta pärast särab euroraha toel uue elu saanud loss kui prillikivi.


«Praegu on kõige koledam aeg, siin lammutatakse ja ehitatakse korraga,» ütles sihtasutuse Alatskivi Loss juhataja Külli Must. Kuid seda öeldes polnud ta kurb, sest 19. sajandi lõpus Alatskivi mõisniku parun von Nolckeni rajatud lossi taastamise lõpp paistab.

«Käivad nii-öelda krohvialused tööd,» andis lossi idatiivas toimuvast ülevaate firma Haspo juht Aavo Ossip. «Paigaldame uut elektrisüsteemi, vee- ja küttetorusid ning ventilatsiooni.»

Ehitajad tahavad detsembris idatiiba sooja sisse saada, et jaanuaris saaks seal jätkata viimistlustöödega.

«Kevadel, kui turistid tulevad, peavad siseruumid valmis olema,» ütles Ossip. Siis hakatakse üles vuntsima lossi välisilmet.

Euroraha toel käsile võetud töö hakkas lossis pihta septembris. «Ootamatusi pole seni ette tulnud, varakambreid ei ole leitud,» muheles Ossip. Aga üllatused pole välistatud, sest ees seisab suurte vanade ahjude lahtivõtmine ja uuesti töökorda seadmine.

Kui ehitusmehed töö suve hakul valmis saavad, algab sisustamine. «Hakkame igalt pool otsima mööblit, mis oleks võimalikult sarnane siin kunagi olnuga,» kinnitas Must.

Näiteks on mõisaaja hõngust aimu andmiseks igat masti mööblitükke tarvis mõisaproua endisse magamistuppa. Omaette pähkel on selle kõrvale jääv buduaar, kuhu on peale mööbli tarvis ka nipsasju.

Alumisele korrusele tuleb ka kontserdisaal, kus hakatakse üles seadma näitusi. Kontserdisaali kõrvale pikka koridori tuleb püsinäitus lossi taastamisest.

Idatiiva teisele korrusele tuleb Alatskivi kandis üles kasvanud helilooja Eduard Tubina muuseum.

Ehitajad lõpetavad lossis tööd tuleva aasta sügisel. Ligi kümme aastat kestnud ja laias laastus 30 miljonit krooni võtvale taastamistööle pannakse punkt 2011. aasta kevadel, kui hoone on otsast lõpuni korras ja sisustatud.

Lõpp paistab
• Alatskivi lossi veel korda tegemata idatiiva ennistamiseks ja hoone välimuse korrastamiseks kulub ligi 8 miljonit krooni. Ehitustööd teevad lossis AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning AS Haspo.
• Lossi restaureerimise lõpetamiseks ja sisustamiseks sai Alatskivi vald pisut üle 14 miljoni krooni eurotoetust piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist. Sellele rahale lisab vald ligi kaks miljonit krooni.
Allikas: SA Alatskivi Loss

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles