Uus gripp jõudis Tartu eralasteaeda

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt kannavad gripihirmus Tartu kooliõpilased tundides juba maske.
Väidetavalt kannavad gripihirmus Tartu kooliõpilased tundides juba maske. Foto: Postimees.ee lugeja foto

Pärast teisipäeval Tartu Postimehe veebilehel artikli «Tartu koolid-lasteaiad on seni uuest gripist priid» avaldamist saabus Tartu linnavalitsusse tagasiside, et esimene uue gripi juhtum on siiski avastatud.


«Artikli peale tuli info, et eralasteaias Terake on üks laps nn. seagrippi haigestunud,» märkis Tartu abilinnapea Jüri Sasi.

Sasi esitas lasteaia juhatajale Katrin Helendile järelepärimise ning juhataja vastas, et see on tõsi. Tervisekaitsetalitus olevat kinnitanud lapse nakatumist uude H1N1 gripiviirusesse.

Sasi lisas, et koolijuhtideni on praeguseks jõudnud ka Tartu tervisekaitsetalituse soovitused, milles muu hulgas on kirjas, et gripi epideemia korral võib koole ja lasteasutusi sulgeda.

Tartu Postimees kordab siinkohal üle uue gripi sümptomid:

sümptomid ja levikuteed on sarnased hooajalisele gripile. Kaasneb järsk enesetunde halvenemine, palavik üle 37,8°C, külmavärinad, köha, pea-, kurgu-, lihas- ja/või liigesvalu, väsimus ja nõrkus. Võivad esineda ka seedehäired nagu iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus.

Nakkus levib inimeselt inimesele köhimisel või aevastamisel. Köhivalt või aevastavalt haigelt levivad gripiviirused piiskadega õhu kaudu kuni ühe meetri kaugusele.

Seega võib nakkuse saada ka katsudes käega gripiviirusega saastunud esemeid ja pindu ning seejärel puudutades oma suu, silmade või nina piirkonda.

Haige ohustab teisi päev enne sümptomite ilmumist, nakkavuse periood kestab kuni 7 päeva, väikelastel võib see kesta kauem.

Võttes arvesse gripiviiruse säilivust väliskeskkonnas (kõvadel pindadel (lauad, seinad, käepidemed) – 24-48 tundi, poorsetel materjalidel (riided, paber) – 8-12 tundi, niisketel ja märgadel pindadel pikeneb gripiviiruse säilimine kuni 72 tunnini, kätel massiivsel saastumisel kuni 3 tunnini), on väga oluline järgida lihtsaid hügieenimeetmeid.

Teada on ka see, et tervisest lugu pidav käitumine aitab grippi ennetada. Tervisekaitsetalituse soovitused nii õpetajatele ja kasvatajatele kuid miks mitte kodus on järgmised:

Jälgida ja õpetada, et:
·    lapsed ei kasutaks teiste laste prille, joogipudeleid, lusikaid vms;
·    köhides ja aevastades tuleb nina ja suu katta salvrätiga;
·    kasutatud salvrätik tuleb kohe pärast kasutamist ära visata ja pesta käed seebiga;
·    pesemata kätega ei tohiks puudutada või hõõruda silmi;
·    käsi peab pesema tihti, pesema peab korralikult, vähemalt  15-20 sekundi jooksul;
·    käsi peab kuivatama soovitavalt paberrätikuga või elektrilise kätekuivati abil;
·    haiguskahtlusega lapsed peavad olema vabastatud sporditundidest.
 
Täiendav info on TKI koduleheküljel: http://www.tervisekaitse.ee/upload/Hoidu_gripist.JPG

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles