Tartu oma Alo-TV mõjub tubateatrina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Igal laupäeval enne kella 11 röögatab operaator Jaan Kalmus: «Vaikust! 30 sekundit aega!» Hetke pärast alustab diktor Tartu päris oma telekanali Alo-TV saadet «Tartust Tartumaale».

Jaan Kalmus pole lihtsalt palgaline operaator, vaid ka Alo-TV programmi tootva firma Audio-Video omanik, kes on teletegemisse haaranud kogu perekonna: abikaasa Malle, tütred Maili ja Aive ning poja Jaani.

Kõik nad teevad põllumajandusülikooli tornühiselamu esimesel korrusel paiknevas tillukeses stuudios seda, mida parasjagu vaja, olgu see siis toimetaja-, operaatori-, reþissööri- või valgustajatöö. Lisaks perekonnale on arvutigraafik Märt Mänd ja toimetaja-reþissöör Jaan Olmaru.

Erinevalt Eesti Televisiooni Tartu stuudiost ja teistest Eesti telekanalitest on Alo-TV tegijate huviorbiidis kitsalt Tartu siseuudised ja -teemad. Samuti pole Alo-TV ühegi üle-eestilise televisiooni filiaal.

Omasaated kord nädalas

Üheksa aastat tagasi tegevust alustanud Alo-TV on eetris seitse päeva nädalas ja 24 tundi ööpäevas, ent suure osa ajast on ekraanil piltreklaamid ja tekstiinfo: busside väljumisajad, taksofirmade telefoninumbrid, vaba aja veetmise võimalused ning rohkelt anekdoote. Mitmel korral nädalas saab eetriaega sisseostetud kristlik Life-TV.

Laupäeviti kell 11-12 loevad otsesaates uudiseid ja vestlevad stuudiokülalistega Tartu Raadio raadiohääled Cätlyn Narusk ja Kalle Hein. Pool üks päeval on otse-eetris ansambli Suveniir juhi Heldur Jõgioja vestlussaade. Laupäevase programmi kordus on esmaspäeviti.

Kes neid saateid üldse näevad? Jaan Kalmus on uhke, et Alo-TV kohta on vaatajailt tagasisidet tulnud Tabiverest Kambjani ja Ulilast Mäksani. Kalmuse enda arvutuste järgi peaks Alo-TV levipiirkonnas elama umbes 100 000 inimest.

Programmi nägemiseks pole tartumaalastel vaja teha muud kui keerata antenn põllumajandusülikooli tornühiselamu poole, mille katusel asub Alo-TV saatja.

Lohisev mikrofonijuhe

Mis aga toimub ekraani taga, seda ei näe vaataja isegi antenni keerates. Telepilt sünnib Jaan Kalmuse käe all, kes käbedalt kolme stuudiokaamera vahet sõelub.

Võimalikud apsakad jäävad nägemata tänu reþiipuldis istuvale 13-aastasele Jaan Kalmus juuniorile, kes vajalikul hetkel saate logo (teleinimeste keeles saatepea) eetrisse lükkab.

Ka saatejuhil pole lihtne - rinda kinnitatud väikese eetrimikrofoni mitmemeetrise juhtme lohisedes peab ta kaheksa sekundiga kohta vahetama: uudistelaua tagant järjekordse saatekülalise juurde.

Tõenäoliselt pole teletegijate närvipinge siiski võrreldav proþektorite valguses kaamerate ees istuva väheste telekogemustega intervjueeritava närveldamisega.

Läinud laupäeval Tartu noorte huvitegevusest aru andmas käinud linna noorsooteenistuse juhataja Luule Press tunnistas, et käed värisesid jubedalt, kuigi ta polnud sugugi esimest korda televisioonis. Naisterahvale omaselt pabistas ta eelkõige selle pärast, kuidas ta ekraanil välja näeb.

Alo-TVs on hea väljanägemine esineja enda mure, sest grimeerijaid Tartu lokaaltelevisioonis pole. Jaan Kalmus hoiatab eetrikülalisi kutsudes alati ette, et nad puudrit näole paneksid. Seda peavad tegema ka mehed. Ikka selleks, et nägu eredas valguses ei läigiks.

Saate ajal juhtunud apsakatest rääkides meenuvad Jaan Kalmusele kõigepealt juhtumid, kui olulised juhtmed on kõige ebasobivamal hetkel katkenud.

Kalle Hein meenutab, kuidas ükskord tuli tal kasutusele võtta kogu oma improviseerimisoskus, sest näpuvääratus nihutas teksti uudiste lugemisel abiks oleva arvuti ekraanil mitu lehekülge vajalikust kohast edasi.

«Siis pidin nii kaua improviseerima, kuni klaviatuurinoolega õige koha tekstis taas üles leidsin,» räägib Hein oma üleelamisest. «Egas kõik uudised peas ole.»

Puurida, puurida jah!

Viimane aps tabas Alo-TVd möödunudlaupäevase otsesaate ajal. Kuskil stuudioseina taga ühiselamu ruumides hakkasid töömehed ühel hetkel midagi puurima, nii et surin kostis eetrisse.

Toimetaja Malle Kalmus oli hetkega töömeeste juures ja palus neil töö saate ajaks katkestada. Seepeale kurjustasid töömehed: «Kas meie peame siis öösel tööle tulema? Katkestage ise oma töö.»

Kalmusel ei jäänud muud üle kui kutsuda mehed stuudio eesruumi värsket kohvi jooma. Mehed jätsid küll tulemata, kuid puurimine lakkas.

Ehkki Alo-TV saated sünnivad paaris oma kätega korda tehtud ruumis käputäie inimestega, on teletegemine siiski kallis lõbu. Jaan Kalmus tunnistab, et Audio-Video maksab Alo-TVle peale, ehkki vee peal aitab kanalit hoida ka reklaam.

Mida Alo-TV Tartu televisiooni nimes tähendab? «Mitte midagi. Lihtsalt ilus poisslapse nimi,» muigab Jaan Kalmus - mees nagu televisioon.

Herki Köbas, Priit Rajalo
tartu@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles