Tartu kaabel-TV monopolisurma ootel

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki kehtiv kaabelleviseadus tõotab Tartule kaabeltelevisiooni monopoli, võib täna Riigikogus esimesele lugemisele minev uus seadus avada nii ülikoolilinna kui kogu Eesti turu vabale konkurentsile.

Möödunud aasta suvel kuulutas sideamet välja Tartu kaabeltelevisiooni võrgulubade konkursi. Kolm nädalat tagasi otsustas sideameti peadirektor Jüri Jõema anda välja vaid ühe kümne aasta pikkuse kehtivusajaga loa.

Kaabliloa omanikuks saab sideameti pressiesindaja Marge Enslingu sõnul ilmselt juba sel nädalal Starmani kaubamärgi all tööle asuv Starmani sõsarfirma OÜ Taevatuli. Starmanil on siis õigus valitseda kogu Emajõelinna kaabliturgu monopolistina 2011. aasta kevadeni. Seega peaks praegune turuliider Tele2 oma tegevuse Tartus lõpetama.

Ees ootab tohuvabohu?

Ent Marge Enslingu meelest pole selge, mis saab Tartu kaabel-TVst kuude ja aastategi pärast. Seda põhjusel, et Taevatule võrguloa peab sideamet väljastama kehtiva kaabelleviseaduse alusel, mis sätestab ühes võrgupiirkonnas monopoli. Riigikogus täna arutatav uus kaabelleviseadus, ümberpöördult, välistab monopoli.

Teoreetiliselt võib kujuneda olukord, kus Tartus kehtib kümme aastat seaduslik monopol, kõikjal mujal Eestis on aga kaabel-TV turg konkurentsile avatud.

«Praegu saab ainult arutleda, mis Tartus sündima hakkab,» tõdeb Marge Ensling. «Selleks puudub mul aga õigus. Pealegi pole ju teada, millisena Riigikogu uue kaabelleviseaduse vastu võtab.»

Teede- ja sideministeeriumi sideosakonna juhataja kohusetäitja Edvard Saarma arvates on kõik selge: uus kaabelleviseadus tühistab kõik praegu kehtivad võrguload (Eestis kehtib 76 sideameti antud luba) ning kõik firmad peavad taotlema uue loa.

«Igasugune monopol kaob,» kinnitab Saarma. «Kaovad ära konkursid, tehnilised ülevaatused, kasutusload. Suveks on Tartu turg vaba.»

Saarma ei salga, et sideamet on teinud Tartu kaablivõrgu lubade konkurssi läbi viies kolmveerand aastat tühja tööd.

«Pole midagi teha, see totakas vana seadus kehtib,» kahetseb Saarma. Ta usub, et uue kaabelleviseaduse võtab Riigikogu vastu juba teisel lugemisel ehk hiljemalt aprilli lõpus või mai alguses ning juunis on seadus jõus.

Uus seadus vana ei sega

«Totakas vanas seaduses» on punkt, mis ütleb, et ühes võrgupiirkonnas antakse kaabel-TV luba vaid ühele firmale, kui see firma pakub ka telefoniteenust.

Sideameti peadirektori asetäitja Arvo Rammuse sõnul oli kahe aasta eest sätte eesmärk tekitada üleriigilise monopolisti Eesti Telefoni vastukaaluks kohalik monopol. Et Taevatuli/Starman lubab tartlastele telefoniteenust, on tal õigus lokaalmonopolile.

Riigikogu õiguskomisjoni jurist Tiia-Liis Jürgenson kinnitab vastupidiselt Edvard Saarmale: uus kaabelleviseadus ei saa muuta praegu kehtiva seaduse alusel korraldatud loakonkursi tulemust ega võtta Starmanilt kümneaastast monopoolset võrguluba.

«Tagasiulatuv mõju on ainult seadustel, mis käsitlevad inimsusevastaseid kuritegusid ja sõjakuritegusid,» selgitas Jürgenson. «Ülejäänud seadused ei ole tagasiulatuva jõuga. Kõik, mis on rakendatud enne uue seaduse vastuvõtmist, kuulub kohaldamisele vana seaduse järgi.»

Starman ei ihka monopoli

Üllatuslikult kinnitab Starmani tegevdirektor Peeter Kern, et firma ei soovigi 41 000 potentsiaalse kliendiga Tartu turgu kiivalt endale hoida. Nii kinnitas ta reedel ja ka kolm kuud tagasi.

«Konkurents on edasiviiv jõud,» toetab Kern telefoniteenuse ja monopolismi seose rookimist kaabliseadusest. «Telefoniteenus on suur äri ja seda hakkab nagunii pakkuma mitu konkureerivat firmat.»

Kern väidab, et lokaalse monopoli surus 1999. aasta veebruaris vastu võetud kaabelleviseadusse lobitööga Tele2, toonase nimega Levikom.

«Teiste kaablifirmade, sealhulgas Starmani häält toona kuulda ei võetud,» kahetseb Kern. «Tallinnas monopoli realiseerida pole Tele2-l seni õnnestunud ja Tartu konkursiga on nad nüüd ise endale näppu lõiganud.»

Tele2 strateegilise planeerimise direktor Peep Põldsamm enam kui kahe aasta tagusest Kerni väidetud kuluaaripoliitikast ei räägi. Põldsammi teada on uue kaabelleviseaduse eelnõu hoopis Starmani lobitöö tulemus, kuid ta ei maini, kuidas Starmani koridoripoliitika Tele2 huvisid kahjustab.

Läinud aasta jõulukuul eelnõu algatanud Kalev Kallo, Riigikogu keskfraktsiooni liige, lobitöö mõju endale ei tunnista.

«Väidan üheselt - ma ei tunne ühtegi Starmani meest ja keegi neist pole minuga ühendust võtnud.»

Kallo kinnitusel võttis temaga mullu sügisel ühendust hoopis väikefirma Telset juht Viktor Kaiduðin, Kallo vana tuttav, ning teatas, et täielikult äpardunud kaabelleviseadus tuleb ümber teha. Keskerakondlasest telefonispetsialisti Jaan Meeritsa abiga pani Kallo seaduse mustandi kokku.

Telepilt ei kao kuhugi

Peep Põldsamm arvab, et Tele2 jätkab Tartus igal juhul. Kui jõustub uus kaabliseadus, pole Starmanil voli, kui ta ka tahaks, Tele2 linnast ära ajada. Kui ei aita seadus, loodab Tele2 kohtule: firma on vaidlustanud Starmani õiguse osaleda Tartu kaablilubade konkursil, sest läinud aastal, kui konkurss algas, oli Starmani üks omanikke Eesti Telefoni suuraktsionär Telia.

Reedel, 22 päeva pärast kaotust Tallinna halduskohtus, polnud Tele2 ringkonnakohtule apellatsiooni esitanud. Aega on veel nädal.

Nii Peep Põldsamm kui Peeter Kern on veendunud, et kahest konkureerivast kaabliseadusest või Tele2 ja Starmani vägikaikaveost ei sünni kaabel-TV huvilistele kahju ning telepilt Tartus ei kao.

Neile sekundeerib sideameti peadirektori asetäitja Arvo Rammus, kelle kinnitusel loob ka kehtiv kaabelleviseadus head tingimused operaatori vahetumiseks: Tele2 võib tegutseda ühes või teises majas seni, kuni Starmani ehitatav kaablivõrk pole neis hooneis veel kasutusvalmis.

«Piirkonnas, kus Taevatulele (Starmanile - M.P.) on välja antud võrgukasutusluba, peab seni tegutsenud operaator (Tele2 - M.P.) tegevuse lõpetama,» selgitab Rammus.

Arvo Rammuse hinnangul ei saa kerkida probleemi, et Tele2 tõmbab oma klientidel juhtme seinast enne, kui Starman on oma võrgu valmis saanud.

«Sellist pretsedenti pole,» põhjendab Rammus. «Tavaliselt hoopis laiendatakse seadust rikkudes oma võrku väljapoole loaga lubatud ala.»

Peeter Kerni kinnitusel kavatseb Starman investeerida hiljemalt 2002. aasta lõpuks Tartu kaablivõrgu ehitusse ligi 30 miljonit krooni. 2004. aasta märtsi lõpuks plaanib firma ehitada valmis kogu Tartut katva kaablivõrgu.

Esimesed tartlased, tõenäoliselt Annelinnas, peaksid saama Starmani telepildi septembris.

Võrgu ülevõtmise sundus

Kui vastupidiselt teede- ja sideministeeriumi osakonnajuhataja Edvard Saarma ennustusele peaks Tartus tekkima Starmani monopol, on firma seaduse järgi kohustatud Tele2-lt ära ostma kaabel-TV seadmed, mis on paigaldatud majadesse enne 1999. aasta 1. juunit, kui jõustus praegu kehtiv kaabelleviseadus.

«Asuda oma ainuõigust teostama me siiski ei soovi,» kinnitab Kern. «See ei tundu aus klientide suhtes ega mõjuks hästi ka meie imidþile.»

Edvard Saarma meelest on Kernil tuline õigus: «Pole olemas paremaid või halvemaid monopole - elu on tõestanud, et kõik monopolid on halvad.»

Ain Mäeots
Vanemuise draamajuht

Olen pigem rahul kui mitte. Tele2 teenindus on hea ja selle, mida ma tahan, saan telerist kätte. Tõsi, mis puudutab kanalite valikut, siis minu jaoks on pakutavate kanalite seas palju mõttetuid.

Tele2 võiks pakkuda rohkem erinevaid paketikombinatsioone. Mina loobuksin spordikanalitest ja võtaksin asemele näiteks mõne filmikanali. Kuid selle eest poleks ma nõus rohkem maksma. Hind on praegu piisavalt kõrge: põhi- ja lisapaketi eest maksan kokku veidi üle saja krooni.

Peeter Kern
Starman Kaabeltelevisiooni ASi tegevdirektor

Kaks firmat on see, mida Tartu vajab, sest konkurents hoiab ära liiga kõrged hinnad ja tagab parema kvaliteedi. Kaabelleviseaduse punkt telefoniteenuse pakkumise kohta on ühe suvalise teenuse alusel konkurentsi piiramine ja tarbijale kahjulik. (Intervjuus TPMile 03.01.2001)

Meie hind on Tele2 omast odavam, valik on parem, kvaliteet perfektne. /…/ Loodame üllatada oma kiire ja odava interneti püsiühendusega. (Intervjuus TPMile 30.03.2001)

Peep Põldsamm
Tele2 strateegilise planeerimise direktor

Kaabel-TV pilt ei kao Tartus kuhugi - kliendi huvidest lähtumine on Tele2 strateegia ja ärikultuuri oluline osa, mis lisaks sellele on veel raiutud liitumislepingusse ning on tagatud ka seadusega.

Tele2 ei hakka kunagi tegema äri oma klientide arvelt, nii nagu üritasid Tallinnas teha STV ja Starman, jättes oma ärihuvide saavutamiseks mitte milleski süüdi olevad kliendid telepildita.

Kalev Kallo
Uue kaabelleviseaduse eelnõu esitaja, Keskerakond

Kehtiv kaabelleviseadus oli algusest peale küürakas. Olen kuulnud spekulatsiooni, kes oli selle eelnõu taga, aga et mind ennast selle seaduse tegemise juures ei olnud, ei taha seda kommenteerida.

Riigikogus esimesele lugemisele tulev uus kaabelleviseadus peab avama kogu Eesti kaabel-TV turu vabale konkurentsile. Teoreetiliselt võib ühes majas oma teenust pakkuda ka kümme firmat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles