Tartu politoloogid jõudsid Euroopa edetabelisse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Ülikooli teatel kuuluvad nende politoloogid nüüd Euroopa tipptegijate hulka, sest Saksamaal paiknev mittetulunduslik kõrgkoolide arenduskeskus (Centrum für Hochschulentwicklung - CHE) tõi silmapaistvaid ülikoole reastades Tartu teadlaste puhul välja mitmeid tugevaid külgi.



Veidi enam kui 100 kõrgkooli Euroopas pakuvad rahvusvahelise suunitlusega magistri- ja doktoriõppekavasid, mis eeldavad intensiivset uurimistööd majandusteaduse, psühholoogia ning poliitikateaduste erialadel.



Mittetulunduslik kõrgkoolide arengukeskus Saksamaal on neist ülikoolidest koostanud edetabeli CHE Excellence Rankings 2009, kus Tartu Ülikooli riigiteadlased edestavad selliseid tuntud Euroopa ülikoole nagu Glasgow ülikool, Oxfordi ülikool, Sussexi ülikool, University Colledge London jt.



Valiku tegemeisel olid kriteeriumiteks teadustöö tulemused (publikatsioonide ja tsiteeringute arv) ning rahvusvahelisus (üliõpilaste ja õppejõudude mobiilsus ning Erasmus Munduse magistriõppekavade arv).



TÜ politoloogid paistsid CHE hinnangul üleeuroopalises võrdluses silma tsiteeringute arvu ja rahvusvahelise orientatsiooni poolest.



Lisaks kvantitatiivsetele näitajatele sisaldab ExcellenceRanking arvukalt kasulikku infot magistri- ja doktoriõppe õppekavade kohta, lisaks sellele fakte uurimisrühmade ja nende raskuspunktide kohta ning teaduskondade suuruse ja vastuvõtutingimuste ja majutusvõimaluste kohta.



Ka praegused üliõpilased hindasid oma õppimistingimusi ning andsid sellega uute huviliste jaoks omapoolse hinnangu.



CHE on Saksamaal Güterslohis asuv sõltumatu institutsioon, mis on pühendunud kõrgkoolisüsteemi reformimisele, koostades igal aastal Saksamaa ja teiste riikide kõrgkoolide kohta oma edetabeli «CHE Excellence Ranking». Tulemuste abil saab magistri- ja doktoriõppesse astuja võrrelda ka Euroopa ülikoolide parimaid uurimisasutusi. 2010. aastal hindab CHE juba ka loodusteadusi ja matemaatikat.



Edetabeli tulemused avaldati 29. oktoobril Saksa nädalalehes Die Zeit ja veebiaadressil

www.zeit.de/excellenceranking

. Lisainfot saab ka

www.che-excellenceranking.eu

veebilehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles