Lesja Ukrainka kaeb Kastani tänavat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina poetessi Lesja Ukrainka 130. sünniaastapäeva puhul sai Kastani tänava puumaja seina mälestustahvel. Sel on kujutatud poetessi portree ja nii eesti kui ukraina keeli kirjas, et majas Kastani 65 viibis veebruaris-märtsis 1900. aastal ukraina kirjanik Lesja Ukrainka, kes külastas Tartus oma ülikooli õppejõust venda Mihhail Kosatshi.

Mälestustahvli autor on Kiievi kunstnik Vitali Kademski.

Tahvli paigaldamise eestvedajaks oli Ukraina suursaadik Eestis Mikola Makarevitsh, kelle sõnul on Eesti-Ukraina suhete kindlaks pandiks kultuurisidemed. Kõik mälestustahvli paigaldamise kulud kandis Ukraina pool.

Peamiselt poetessina tuntud Lesja Ukrainka (1871-1913) viljeles lisaks luulele ka proosat ja draamat. Tema loomingus väljenduvad 19. sajandi lõpu ja 20. sajandi alguse ukraina kirjanduse uued suunad. Ukrainka avardas oma kodumaa näitekirjanduse ainevalda ning lõi psühholoogilise ja filosoofilise kallakuga draamasid.

TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles