Kaks maakooli helistavad kevadel kella viimast korda

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Sügisest lapsed selles majas enam tarkust taga ei nõua, sest Mäksa valla volikogu otsustas kooli kinni panna. Kevadel saab ligi poolsada Võõpste ja Kaimi õpilast viimast korda tunnistuse oma kodukoolist. Sügisest õpivad need lapsed Luunja keskkoolis ja Puhja gümnaasiumis, sest Mäksa ja Puhja valla volikogu otsustasid väiksed koolid kinni panna.

Võõpstes on kool olnud 1764. aastast. Kohalike talunike ja valla toel 1934. aastal valminud koolimajas õpib praegu kümme last.

Vana koolimaja mäletab aga ka aegu, kui ümbruskonnast rühkis pinki nühkima ligi poolteistsada poissi-tüdrukut.

«Sotsiaalses mõttes on suuremasse kollektiivi sattumine lastele kasulik,» märkis algkooli juhataja ja ainus õpetaja Sirje Jugaste.

Samas on ta seisukohal, et esimesest neljanda klassini peaks laps koolis käima kodu lähedal.

Mäksa vallas pole põhi- ega keskkooli, Mellistes töötab ligi kuueklassiline algkool-lasteaed.

Enamik Võõpste lastest hakkab sügisest tarkust taga nõudma ligi 15 kilomeetri kaugusel Luunja keskkoolis, kaks praegust neljanda klassi tüdrukut lähevad Tartusse.

Õpilasi ootab sügisest uus kool, õpetaja Jugaste peab aga alles hakkama uut töökohta otsima. Kooli kadudes kaotab töö ka praegu lapsepuhkusel olev teine õpetaja, samuti kokk ja majahoidja-kütja.

Uus kool, uus töökoht

Et kooli sulgemine on päevakorras olnud juba paar aastat, on õpetaja Jugaste end viimastel aastatel uue töökoha tarbeks kõvasti koolitanud.

Võõpstest ära kolida õpetaja ei kavatse, sest perel on seal talu. «Valdade liitmisel tekib ehk ka töökohti,» märkis ta. «Ja muidugi on võimalus hakata linnas tööl käima.»

Samas tunnistas Sirje Jugaste, et õpetajatööd leida pole kerge. «Olen kaks aastat silma peal hoidnud klassiõpetaja töökuulutustel, kuid pole seni ühtegi pakkumist märganud,» nentis ta.

Paar aastat tagasi tegi vald koolimajas kapitaalremondi: parandas katuse, soojustas seinad, seadis klassiruumidele ette pakettaknad. Nüüd on otsustatud, et maja välja ei sure, sinna kolib raamatukogu ja tuleb internetipunkt ning seltsielu elamise koht.

«Majanduslikult on kooli sulgemine põhjendatud,» tunnistas Kaimi põhikooli direktori kohusetäitja Aire Kaasik. «Aga väike kool on lapsesõbralikum.»

Kaimi kooli 35 last hakkavad sügisest koolibussiga sõitma kuue kilomeetri kaugusel asuvasse enam kui neljasaja õpilasega Puhja gümnaasiumi.

Et kooli kinnipanek on olnud päevakorras juba mitu aastat, läksid sügisel esimeses klassis alustanud lapsed kohe Puhja.

Vallavanem lubab tööd

Üheksast õpetajast kaks on pensioniealised, ülejäänud seitse pedagoogi, nagu ka kokk, kaks koristajat ja kütja, peavad hakkama uut töökohta otsima.

«Olukord on masendav,» märkis 33-aastane õpetaja Kaasik. «Otsin uut kohta juba tükk aega, aga Tartuski pole algklasside õpetajat vaja.»

Kaimi koolimaja jääb tühjaks. «Volikogu otsustab, mis majast saab,» ütles Puhja vallavanem Tiiu Haavandi. «Esialgu peame valvuri ametisse panema, sest muidu lõhutakse kõik ära.»

Kaimi õpetajate kohta ütles vallavanem, et mingi tegevuse vald neile Puhja gümnaasiumis ikka leiab.

Vaata ka: http://www.tartumaa.ee/aasta/1999/yldharidus.html

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles