Kaabel-TV konkurss õhutab Tele2 ja Starmani vastasseisu

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu kaabeltelevisiooni turuluba taotlevad Tele2 ja Starman Kaabeltelevisiooni ASiga seotud OÜ Taevatuli üritavad teineteist konkurentsist välja lükata, olles vastastikku vaidlustanud konkursil osalemise õiguse.

Sideameti konkursikomisjoni esimees, ameti loatingimuste büroo juhataja Harri Reimand ütles, et lisaks Taevatule konkureerimisõiguse vaidlustamisele on Tele2 esitanud protesti Tallinna halduskohtule.

Tele2: täitke seadust

Tele2 palub halduskohtul kindlaks teha Taevatule konkursile registreerumise õigsuse. Sideameti konkursikomisjonile esitas Tele2 märkuse seoses komisjoni otsusega anda Tartu turul tegutsemiseks luba nii Tele2-le kui Taevatulele.

Taevatuli omakorda on komisjonile saadetud kirjas seadnud kahtluse alla, kas Tele2 ikka võib konkursil osaleda.

«Tele2 esitas väite, et ta võttis kohustuse hakata kaheksa kuu jooksul alates kaabliloa saamisest pakkuma telefoniteenust,» vahendas Reimand. «Järelikult tuleks Tartus väljastada ainult üks kaabeltelevisioonivõrgu luba.»

Samas märkis Reimand, et Tele2 esitatud pakkumisdokumentidest konkursikomisjon telefoniteenuse osutamise lubadust välja ei lugenud.

«Sellest tulenes ka komisjoni hinnang, et võrguluba tuleb anda mõlemale firmale,» selgitas Reimand. «Ka Taevatule töös polnud selget telefoniteenuse osutamise kohustust võetud.»

Tele2 avalike suhete juht Inga Jagomäe ütles Tartu Postimehele, et Tele2 hinnangul oli OÜ Taevatuli lubamine Tartu kaabel-TV konkursile ebakorrektne, sest Tele2 andmeil on Starmanil ja Taevatulel ühised omanikud.

Jagomäe selgitas, et 7. augustil, mil sideamet lõpetas konkursil osalejate registreerimise, kuulus 60 protsenti Starmani aktsiaist Rootsi kontsernile Telia. Et Teliale kuulub ka ligi veerand Eesti Telefoni omanikfirmast Eesti Telekom, polnud sideametil voli Taevatule pakkumist vastu võtta, järeldas Jagomäe.

Kaabelleviseaduse järgi ei või kaabeltelevisioonivõrgu omanik olla firma, millele kuulub üleriigilise telefoniteenuse käibest üle 40 protsendi. Samuti ei saa võrguluba äriühing, mis on sellise telefonifirmaga majandusliku huvi kaudu seotud.

Septembris müüs Telia oma osaluse Starmanis investeerimisfondile Emerging Emope Capital Investors. Inga Jagomäe sõnul ei muuda see fakti, et Tartu kaabel-TV konkursi alguses oli Telia seotud samal ajal nii Starmani kui Eesti Telefoniga.

Starman Kaabeltelevisiooni ASi turundusjuht ning OÜ Taevatuli juhataja Henri Treude kinnitas, et Taevatuli ning Starman pole omanike kaudu seotud.

Treude andmeil on hoopis Tele2 Rootsi kommunikatsioonifirma Netcom tütarettevõte ning Netcomi ja Eesti Telekomi omanikud kattuvad.

«Taevatuli pole Starmani tütarettevõte ja otsest juriidilist seost nendel firmadel ei ole,» väitis Treude. «Küll aga on võimalik, et kui Taevatuli saab Tartus litsentsi, ostab litsentsi või terve ettevõtte mõni suurem operaator. Üks võimalik ostja on Starman Kaabeltelevisiooni AS.»

Sideameti seitsmeliikmeline komisjon esitas detsembris sideameti peadirektorile Jüri Jõemale soovituse lubada Tartu kaabelteleturule nii Tele2 kui Taevatuli. Jõema saatis asja uueks otsustamiseks komisjonile tagasi, kuid keeldus selle põhjusi avalikustamast.

Otsus tuleb veebruaris

Harri Reimand avaldas lootust, et konkursikomisjonil õnnestub koostada uus soovitus ning lõpetada töö Tartu kaabel-TV lubadega veebruari alguses.

«Kõigepealt peavad komisjoni liikmed saama kätte ekspertiisi tulemused ning alles siis saab komisjon kujundada uue seisukoha,» selgitas Reimand. «Ekspertiisil konkreetset tähtaega pole, aga on räägitud jaanuari lõpust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles