Rahvuskokad toovad galaõhtusöögile seitse käiku

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandat aastat toimuvad Tartus sõpruslinnade rahvusköökide päevad. Pildil Hämeenlinna linnapea Tapani Hellsten ja Hämenlinna kokk Pirjo Päivärintä Big Ben Pubis.
Kolmandat aastat toimuvad Tartus sõpruslinnade rahvusköökide päevad. Pildil Hämeenlinna linnapea Tapani Hellsten ja Hämenlinna kokk Pirjo Päivärintä Big Ben Pubis. Foto: Sille Annuk / Postimees

Sünkroonteenindusega õhtusöök 240-le külalisele kolmekümne valge linaga kaetud laua taga avab täna õhtul Tartus rahvusköökide päevad ja kujutab endast seninägematut sündmust.


SSuur osa piduliku sündmuse korraldavast meeskonnast koguneb Dorpati konverentsikeskusesse ettevalmistusi tegema juba täna kell 11.



Kolmkümmend ümmargust lauda, iga ümber kaheksa tooli tuleb valmis seada ja sentimeetritäpsusega paika nihutada, seitsmeks käiguks vajaminevad klaasid ja serviisid läikima poleerida.



Täpselt kell 19 algab umbes kolm tundi kestev gurmee-etendus, mille seitse käiku valmistavad Tartu sõpruslinnade külaliskokad seitsmelt maalt. See, milline käik kellele teha sattus, otsustas loos.



Viiendana serveeritava pearoa, selle, mis õhtusöökidel tavaliselt kõige enam kõneainet tekitab, valmistab Tartus juba kolmandat aastat viibiv Rootsi kokk Johan Dahlquist koos Ülikooli Kohviku meeskonnaga.



Pearoog on vasika antrekoot kartulikoogi, tillikastme ja röstitud punapeediga.



Kokk Johan Dahlquist 240 antrekooti hõrgus ja keelt alla viivas mahlasuses ei kahtle. Kartulikoogid ja tillikastet on võimalik Ülikooli kohvikus varem valmis teha. Ka antrekootid saab portsjonitena ette valmistada. Plaadiga ahju lükkab ta need aga Dorpati köögis just täpselt õigel ajal ja ei minutitki hiljem.



Tartu Kutsehariduskeskuse õpetaja Vello Kalamehel on olnud küllalt tegemist ettekandjate ja kelnerite koolitamisega. Laudade vahel kõndivad kolmkümmend teenindajat on värske drilli saanud nii serveerimisel, laudade koristamisel kui jookide valamisel. Aset on leidnud kaks suurt liikumisproovi.



«Ehk läheb kõik hästi ja ükski külaline ei saa viga,» ütleb Vello Kalamees humoorikalt ja peab silmas seda, et loodetavasti platseerub iga roog ikka õigele kohale laual ega satu mõne äparduse tõttu külalisele sülle.



Vello Kalamees arvab, et nüanssideni see sünkroonteenindus ilmselt ei toimi, sest saal on suur ja ümmargused lauad asuvad hajutatult.



Rahvusköökide päevade üks Tartu-poolseid koordineerijaid on Viivi Irs, kes ütleb et, inimeste arv, kes sündmusega tegelevad, on väga suur.



«Köökide inimesed jäävad varju, aga nende osa sel üritusel on väga keerukas,» märkis ta. «Sõltuvalt roast saab eeltööd teha oma maja köögis, lõppviimistlus ja serveerimine tuleb siiski teha konverentsikeskuses.»



Varasemal kahel aastal on rahvusköökide päevadel korraldatud pidulik buffee, aga rahvast on olnud alati nii palju, ja lauad on tühjenenud ülikiiresti.



Nüüdne sündmus pakub kogemust ka teenindajatele – sest mitte kõik Tartu ettekandjad ja kelnerid ei ole igapäevaselt seotud  pidulike ürituste ettevalmistamisega.



Linnakodanike huvi õhtu vastu on osutunud üllatavalt suureks ja 400-kroonised piletid kadusid müügilt kähku. Pärast galaõhtusööki kestavad rahvusköökide päevad Tartu toitlustuskohtades kuni 30. novembrini.



Õhtusöögi 7 käiku


• Suupisted tervitusjoogi juurde saksa kokalt Marc Hinzilt


• Külm eelroog soome kokalt Pirjo Päivärintält


• Soe eelroog läti kokalt Ingmars Ladigsilt


• Vaheroog vene kokalt Andrei Vassiljevilt


• Pearoog rootsi kokalt Johan Dahlquistilt


• Dessert norra kokalt Cathrine Thorstensenilt


• Kohvikõrvane magus hollandi kokalt Chiel Dohmenilt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles