Rõngu valla saatus püsib ikka veel ähmane

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu valla ja KR Priidu lepingu järgi on koolimaja remondi lõpetamiseks aega veel kaheksa nädalat.
Rõngu valla ja KR Priidu lepingu järgi on koolimaja remondi lõpetamiseks aega veel kaheksa nädalat. Foto: Sille Annuk

Rahandusministeerium pole suutnud otsustada, kas Rõngu valla tuludest tõmmatakse järgmisel aastal maha mitu miljonit krooni. Otsusest sõltub, kas Rõngu keskkooli remont jääb pooleli või lõpeb tänavu.


Rõngu keskkooli remontiva firma KR Priit juhataja Peeter Kroonberg kinnitas eile, et tööd koolimajas jätkuvad, ehkki hoog on raugenud. Kroon-berg on äraootav: milline tuleb rahandusministeeriumi otsus ning kas see muudab Rõngu valla maksevõimetuks või mitte.



Kui on selge, et Rõngu vald ei suuda KR Priiduga sõlmitud lepingut 2010. aastal täita, jätab KR Priit remondi lõpetamata ja nõuab vallalt kulude hüvitamist, lubas Kroonberg.



«Ma ei lase lapsi enne sisse, kui rahandusministeerium asja selgeks ei tee,» lisas ta.


Septembri lõpus läkitas rahandusministeerium Rõngu vallavalitsusele märgukirja, milles teatas kavatsusest kärpida 2010. aastaks tasandusfondist ja tulumaksust Rõngu vallale ette nähtud summat 20 protsendi võrra.



Lapsed alevikus laiali


1. märtsil jõustunud valla- ja linnaeelarve seaduse muudatus piiras omavalitsuste õigust võtta uusi rahalisi kohustusi. Rahandusministeeriumi arvates rikkus Rõngu vald KR Priiduga kooli remondi- ja üürilepingut sõlmides seadust, sest leping on käsitletav kapitalirendi lepinguna.



Alates 2. novembrist on kolme klassi õpilased paigutatud Rõngu hooldusravikeskusse.



Rõngu valla tänavune eelarve küünib 40 miljoni kroonini. Rahandusministeerium on kinnitanud, et Rõngu võib jääda 2010. aastal ilma umbes 4,5 miljonist kroonist.



Eilseks polnud rahandusminister kärpeotsust allkirjastanud, kuid ministeeriumi pressiesindaja Piret Seeman teatas, et vastav käskkiri saab loodetavasti valmis nädala jooksul. Samas ei vastanud Seeman küsimusele, mis on takistanud otsuse tegemist enam kui kolme nädala kestel pärast seda, kui Rõngu vald esitas ministeeriumile oma vastuargumendid.



Rõngu keskkooli varem remonditud osas õpib praegu ainult üks klass. Kõik teised on laiali mööda alevikku viies hoones, sh lasteaias ja ühes eramajas. Alates esmaspäevast on kolm klassi paigutatud Rõngu vastvalminud hooldusravikeskusse.



Kuigi hooldusravikeskusel puudub kasutusluba, kinnitas Rõngu vallavanem Aivar Kuuskvere maja täielikku ohutust, muu hulgas vastavust tuleohutusreeglitele.


«Kasutusluba on ettevalmistamisel,» märkis Kuuskvere.



Lapsed jaanuaris kooli?


Kuuskvere ütles, et usub kriitiliseks arenenud olukorras arukasse lahendusse, kuigi on kaotamas lootust rahandusministeeriumi kärpest üldse pääseda.



«Meie esmane lootus ja soov on asjad nii kaugele ajada, et lapsed saaksid alates kolmandast veerandist siiski koolimajja,» rääkis Kuuskvere. «Loodetavasti suudame ehitusfirmaga omavahel kõik asjad kokku leppida ja sealt edasi minna.»



Kuuskvere arvas, et kui vald ei suuda riigi kärpeotsuse tõttu maksta 2010. aastal KR Priidule ligi kolme miljoni krooni suurust kasutusrenti, tuleb paluda riigilt erakorralist abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles