Sarivaras läks imekspandava kiirusega tagasi trellide taha

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe päeva jooksul kaks korda vargusega vahele jäänud sarivaras Mati Saat kurdab, et elu kiskus kiiva juba teismeeas.
Kahe päeva jooksul kaks korda vargusega vahele jäänud sarivaras Mati Saat kurdab, et elu kiskus kiiva juba teismeeas. Foto: Margus Ansu

Sarivaraste võistlusel paistaks saarlane Mati Saat lisaks karistuste hulgale silma ka kiirusega, millega esmaspäeval vanglast väljunud mees taas trellide taha jõudis.



Saadil kulus pärast neljakuise karistuse ärakandmist esmaspäeval kõigest kuus tundi, et jääda varguskatsega vahele Tartus Maxima kaupluses, kust ta himustas liitrist pudelit Saku Originaali ja Rakvere grill-liha. Öö veetis purjus Saat arestimajas ja teisipäeval kell 12.55 läks ta vargile Tartu kaubamaja toidupoodi. Saat tahtis mao ülehappesust tasakaalustada kahe Karumsi kohupiimajuustukese, kolme kohukese ja Hapsi jogurtiga, aga jäi taas vahele.



Kolmapäeval juba kohtupingis istunud lüheldast kasvu Saat valmistas prokuröri abile Jüri Vissakule ja kaitsjale Aivar Kellole pisut naljagi. «Pärast kümnepäevast narkoprotsessi on see lausa puhkus,» pihtis Kello Vissakule.



Maksumaksjale kulukas


Saadi liiva jooksnud vargused kogusummas 105 krooni ja 20 senti ebaõnnestusid, küll aga õnnestub Eesti maksumaksjal kulutada mehe ülalpidamisele Tartu vanglas järgneva viie kuu jooksul kümneid tuhandeid kroone.



Saadi kuriteoregister on muljetavaldav – kriminaalkorras on teda karistatud seitse korda ja väärteoasjades 20 korda. Muide: Saat ise hindab, et vahelejäämisega lõpeb tal vaid 20 protsenti varguskatsetest. Ehkki nende arvude põhjal peaks olema tegu ohtliku retsidivistiga, on Saat õiguskaitsjate hinnangul pigem sotsiaalne probleem.



Esimest korda sattus Saat seadusega pahuksisse 1982. aastal. Tema seadusrikkumised on peamiselt vargused, sekka purjuspäi tänaval kakerdamised või magamised.



Alkohoolikust meest viivad vargile janu ja nälg, tema viimaste aastate kuriteod ei viita erilisele ühiskonnaohtlikkusele. Saat ütles, et tema elu on juba 15. eluaastast kiiva kiskunud. «Nälg oli, muidu ma ei oleks läinud ja võtnud,» seletas ta. 42-aastane mees arvestas kokku, et on trellide taga istunud 17 aastat.



Saat ei ole kodutu, tal on Saaremaal koht, kus elada. Seekord ei jõudnud vanglast välja saanud Saat Kuressaare bussile, sest kaotas enda jutu järgi bussipileti ära.


Saadi väitel ei kipu ta ise vanglasse. «Mingil määral see (vangistus – toim) küll häirib mind,» rääkis ta. «Eks vanglas ole omad probleemid.» Samas möönis ta, et tingimused pole Tartu vanglas sugugi kõige kehvemad.



Mõni tahabki vanglasse


Saadi kuritegelikus karjääris oli pikem paus aastatel 2002–2008, mil ta enda sõnul ei joonud. Käis tööl ja kõik oli korras. Poest varastades pole Saat aga alati purjus, näiteks sel teisipäeval oli mees varguskatse ajal kaine. «Kõht oli tühi ja prügikastides ma ka ei sori,» seletas ta.



Kas Saadil õnnestub elus veel kord uus lehekülg pöörata, ei oska ta öelda. «Ma ei oska teile öelda. Tahaks muidugi.»



Vissaku praktikas on olnud ka juhuseid, kus varga kaitsja tunnistab neljasilmavestluses, et kaitsealune soovib vangi minna. «Pisivaras tahtis minna neljaks kuuks vangi,» rääkis Vissak.



«Küsisin kohtualuselt, et miks just neljaks kuuks, ja tema vastas, et praegu on novembri lõpp ja kui ta saab ainult kolm kuud, on välja tulles veel külm, aga kui ta saab neli kuud, on vabanedes juba kevad.»



Kuueks kuuks ei tahtnud varas ka vangi minna, sest enne seda saabus tema sünnipäev, mida mees tahtis kodus pidada. «Küsisin siis, kus ta kodu on, ja mees vastas, et Tartus Lillemäel,» lausus Vissak. «Tegu oli kodutuga.»



TEGUS VARAS


Valik Mati Saadi kuritegusid


Mullu:


•    27. juulil tahtis Kuressaares viina varastada


•    31. augustil varastas paljaks Kuressaares pingil lamanud inimese


•    17. novembril püüdis Kuressaares varastada viina ja pastat


Tänavu:


•    18. juunil püüdis Kuressaares viina varastada


•    28. juunil üritas Kuressaares viina varastada


•    1. juulil tahtis Kuressaares varastada viina, õlut, komme, habemeajamistarbeid, sokke ja banaane


•    2. novembril üritas Tartus varastada õlut ja grill-liha


•    3. novembril tahtis Tartu kaubamajast varastada kohupiimajuustukesi, kohukesi ja jogurtit


Allikas: Eesti kohtud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles