Töömehe surma Viljandimaal võis põhjustada ohutusnõuete eiramine

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlas jäid kraavi kaevamisel varingu alla kaks töölist.
Mustlas jäid kraavi kaevamisel varingu alla kaks töölist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust, et uurida, mis põhjustas teisipäeva õhtul Viljandimaal Mustlas kanalisatsioonitrassi paigaldamisel pinnasevaringu, milles hukkus keskealine mees.



Lõuna ringkonnaprokurör Ene Timmi selgitas, et tööõnnetuste uurimine on aeganõudev protsess, milles lisaks õnnetuse asjaoludele tuleb põhjalikult selgeks teha kogu töökorraldus. Täpsemalt see, kes olid tööohutuse eest vastavad isikud ning kas neil võib olla antud õnnetuse toimumise eest vastutus.



«Seega on praegu tööõnnetuse seisukohalt vara midagi täpsemalt kommenteerida,» märkis Timmi.



Kriminaalmenetlust alustas prokuratuur karistusseadustiku paragrahvi 197 järgi, mis käsitleb töötervishoiu ja tööohutusnõuete rikkumist, kui sellega on ettevaatamatusest tekitatud inimesele raske tervisekahjustus või põhjustatud surm. Karistusena näeb seadus ette kuni viieaastase vangistuse.



Teisipäeva õhtul paigaldasid Teede Rev-2 töömehed Viljandimaal Mustlas ligi kolme meetri sügavusse kraavi kanalisatsioonitrassi. Kella 18 paiku varises kraavi serv sisse, mattes kaks meest pinnase alla.



Ajalehe Sakala andmetel purustas varisenud pinnas ühel ehitajal rindkere. Kiirabi püüdis meest pikka aega elustada, kuid tema elu ei suudetud päästa. Teisel, nooremal mehel diagnoositi lahtine jalaluu murd.



Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik selgitas, et mõlemal varingu alla jäänud inimesel oli pärast õnnetust pea pinnase alt väljas ning otseselt ei olnud tegemist lämbumisega.



Paraku oli killustiku- ja asfaldisegune pinnas tõenäoliselt liiga raske ning pinnase massi löök nii tugev, et üks kannatanutest suri saadud sisemiste vigastuste tõttu kohapeal.



Mustla päästjad jõudsid sündmuspaika nelja minutiga pärast väljakutset. Pinnase alla jäänud meestele olid selleks ajaks appi tõttanud nende kolleegid, kes püüdsid labidatega pinnast inimeste pealt ära kaevata. Päästjad asusid samuti kaevama ning kannatanud saadi kätte poole tunniga.



Kahjuks tuli päästjatel konstanteerida ühe meesterahva surma. Ellu jäänud mees anti üle kiirabibrigaadile, kes toimetas vigastatu Tartusse Maarjamõisa haiglasse.



Tartu Ülikooli kliinikumi avalikkussuhete spetsialist Merili Väljaotsa kinnitas, et viga saanud noore mehe seisund on stabiilne ning tema elu ei ole ohus.



Tööinspektsiooni inspektor Kalmer Kärblane märkis, et hukkunud mees oli Teede Ref-2 töölepinguga töötaja. Kärblane lisas, et seadus nõuab selliste tööde puhul pinnase toestamist. Praegustel andmetel seda aga ei toestatud.



Lõuna inspektsiooni juhataja Ülo Ustav lisas kolleegi ütlustele, et tööinspektsioon on varasemalt sarnaste õnnetustega kokku puutunud ning enamasti eksitakse ohutustehnilistes küsimustes. «Kas kuhjatakse pinnas kraavile liiga lähedale, ei toestata või töötavad suured masinad kaevetööde läheduses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles