Krõbe faasan mardihane asemel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mardipäeva eel on igati sobiv aeg linnuliharoogadega köögis kätt harjutada. Ja ahju pistetav tiivuline ei pea ju ilmtingimata hani olema - gurmaanide klubi pakub vahelduseks välja faasani.

Linnuliha on igal juhul hea valik, veenab Wilde pubi kokk Liia Treial, üks gurmaanide klubiõhtuks faasanit valmistanuist. «Sale joon ja kaalujälgimine on ju alalõpmata kõneks - kui sealihavaagna ääres peab kehakaalu pärast muretseja paari palukesega piirduma, siis linnuliha võib üsna julgelt pista.»

Nagu gurmaanlikud rõõmud enamasti, pole faasanipraad just odavaimate killast. Kui rahakott seda osta ei luba, pole katki siiski midagi - Treiali kinnitusel võib samu retsepte südamerahuga ka broileri kallal rakendada. Linnuliha on ikka linnuliha, olgugi et maitsenüansid pisut erinevad.

Kellel oskusi ja tahtmist, suudab linnuroa õige isepärasel moel lauale anda, tõestasid gurmaanidele Wilde, Barclay, Nostalgia, Zum Zumi ja Werneri köögikunstnikud. Kes oli hane sisse veel pardi peitnud, kes faasaniliha hakkmasinast läbi vändanud ja liuatäie suisa magustoidunäoliseks vorminud.

Aga saab ka lihtsamalt, julgustab Treial katsetama neidki, kes sinasõprusest kokakunstiga õige kaugel. «Igasuguse linnu võib lihtsalt ahju pista. Kasvõi mardihani - maitsestada, sojakastmega üle pintseldada ja fooliumisse pakkida. Siis polegi muud kui õigel ajal välja võtta.» Kes tahab, võib hane sisemusse peita õunu, rosinaid ja hapukapsaid, võib aga piirduda ka sulavõi, mureda saia sisu ja natukese hakitud peterselliga.

Täidist saab igaüks soovikohaselt maitsestada, ehkki Treial soovitab linnurooga tehes ka kõige rikkalikumast maitseaineriiulist külmalt mööda kõndida. Ta ise eelistab piirduda soola ja pipraga, et linnuliha õrn maitse mõjule pääseks.

«Ja tingimata valge pipar,» rõhutab Treial . «See on mahedam ja peenema maitsega kui must ja sobib linnulihale paremini.»

Linnu küpsetamiseks on paras 180-kraadine kuumus, küpsetusaeg sõltub linnu vanusest ja suurusest. Vahepeal tasub praad ahjust välja võtta, foolium lahti pakkida ja roa küpsust kontrollida. Liiga kauaks ei tohi linnuliha ahju jääda, hoiatab Treial, siis kuivab see tuimaks.

Lisandiks sobib linnuliha kõrvale suurepäraselt riis, aga ka pastaroad ja köögiviljad.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles