Tartlasest ajaloolane Aldo Kals pälvis aasta õppija tiitli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saab ajaloolane Aldo Kals Kuressaares kätte aasta õppija tiitli, millega Eesti Täiskasvanute Koolitajate Assotsiatsioon tahab täiskasvanuid õppima innustada.

Täiskasvanute koolitajad valisid aasta õppija, koolitaja ja kõige koolitussõbralikuma organisatsiooni tänavu juba kolmandat aastat. Tartumaa parima koolitaja tiitli pälvis lektor Lea Sudakova Tartu Maaelu Arengu Instituudist, maakonna kõige koolitussõbralikumaks organisatsiooniks valis þürii MTÜ Kodukant Tartumaa. Tartumaa aasta õppija Aldo Kals tunnistati aga aasta usinaimaks õppijaks kogu Eestis.

Suurejooneline tähelend

Tartu täiskasvanute koolituse ja kutsehariduse peakoordinaator Eda Anton peab Aldo Kalsi igati tiitli vääriliseks. Antoni sõnul ei piisa nüüdisajal kooli lõputunnistusest, elusläbilöömise eelduseks on elukestev õppimine, mille nimel Kals on palju vaeva näinud. «Õppida ei ole kunagi hilja,» kinnitas Anton ja lisas, et tänavu tegid koos gümnaasiumilõpetajatega riigieksameid ka üle 40-aastased. Mõistagi selleks,et oma õpinguid kõrgkoolis jätkata.

Aldo Kals on tunnustusest liigutatud, ehkki avalikkuse tähelepanu pole talle eriti meeltmööda. Mees ise tõdeb, et tänavune aasta on talle kujunenud ootamatuks tähelennuks: lisaks aasta õppija tiitlile nimetati Kals Pärnumaa aukodanikuks ning tema elulugu pandi kirja Eesti Entsüklopeedia 14. köitesse. «Seda kõike on kuidagi liiga palju,» mõtiskleb Kals. «Kas see tähendab, et miski hakkab lõppema, või olen kuhugi välja jõudnud?»

Tõsiasja, et tiitli saab ta kätte just Kuressaares, peab Kals tähendusrohkeks. Nimelt on ta Saaremaal, abikaasa kodukohas, veetnud 30 suve. Just seal on ta kirjutanud ka oma pimedate haridust käsitlevad uurimused ja raamatud.

Sihikindel tegutsemine

Kals tunnistab, et teda on märgatud eelkõige ta edasipüüdlikkuse ja õpihimu tõttu. Ehkki keskkooli viimases klassis kaotas ta trauma tõttu nägemise, lõpetas ta Tartu Ülikooli ajaloolase ja sotsioloo gina ning kirjutas ka doktoriväitekirja. «Olen alati olnud ajaloohuviline, pimedaks jäämine ei pannud mind valitud tees kordagi kahtlema,» räägib Kals.

Aasta õppija igapäevaelu täidab Tartu Nägemisvaegurite Arenduskeskuse ja pimedate muuseumi juhtimine. Arenduskeskus pakub oma liikmetele arvutitunde ja piiblikooli, tegutseb tervise- ja esperantoklubi. Kals võtab keskuse tegutsemise kokku ühe sõnaga: enesearendamine. Paraku pole huvilisi kuigi palju. «Kuidas võib mõni inimene arenduskeskuse terviseklubi matkade kohta ükskõikselt küsida: milleks neid kilomeetreid kõndida?» imestab tulihingeline tegutseja. «See on ju nende enda tervis, millel nad käest minna lasevad!»

Kaks korda kuus käib Kals Pärnu-Jaagupi keskkoolis kodulugu õpetamas. Sinna läheb ta alati rõõmuga: samas koolis on ta ise aastaid õppinud.

Aldo Kals

Sündinud 1945. aastal Pärnumaal Halinga vallas.

Õppis Pärnu-Jaagupi keskkoolis ja Tartu Emajõe koolis.

Lõpetas 1972. aastal Tartu ülikooli ajaloolasena ja sotsioloogina.

1984. aastal kaitses kandidaadi- ja 1999. aastal doktoriväitekirja.

Abielus, abikaasa Malle on lõpetanud ülikooli majandusteaduskonna. Mõlemad pojad õpivad Tartu Ülikoolis, Jaak arstiteaduskonna VI kursusel ja Mart matemaatikateaduskonna II kursusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles