Hämeenlinna pea puhkab köögis

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hämeenlinna linnapea ja hobikokk Tapani Hellstén ning Hämeenlinna raekoja kokk Pirjo Päivärintä proovisid eelmisel nädalal Big Beni pubis kõik olulise juba läbi mängida, et soome toidud võiksid seal peagi hiilata.
Hämeenlinna linnapea ja hobikokk Tapani Hellstén ning Hämeenlinna raekoja kokk Pirjo Päivärintä proovisid eelmisel nädalal Big Beni pubis kõik olulise juba läbi mängida, et soome toidud võiksid seal peagi hiilata. Foto: Sille Annuk

Kuigi rahvusköökide päevad algavad alles sel reedel, käis Hämeenlinna linnapea Tapani Hellstén koos kokk Pirjo Päivärin­­täga Tartus kätt soojendamas nädal aega varem.



Sõpruslinnade külaliskokkade visiidid Tartu söögikohtadesse on igasügisene sündmus ning Tapani Hellsténi puhul võib inimestele eelmisest aastast meelde tullagi kõigepealt see, et too mees on Soome kokk, ning alles seejärel, et vist ka linnapea.



Eelmisel sügisel töötas Tapani Hellstén kaks päeva Big Beni pubis, keetis seal suppi ning serveeris seda isiklikult oma klientidele.



Kuulus hobikokk


Hämeenlinnas on Tapani Hellstén aga siiski kõigepealt linnapea ning alles seejärel hobi korras kokk. Mees tunnistab, et eks ta harrastus ole sealgi laialt tuntud ning nii mõnelgi Hämeenlinna raekoja sündmusel vajatakse teda nii korraldaja kui kokana.



Linnapea Hellsténi  nõudlikkus kõige vastu, mida tehakse köögis, ajab vahel Hämeen­­linna raekoja päriskoka Pirjo Päivärintä pisut muigamagi. Kui need kaks aga ühise eesmärgi nimel koos kööki lasta, siis klapivad nad hästi ja nende looming ongi peatselt Big Beni pubis taas käiku minev soome toitude menüü.



Põhjus, miks Tapani Hell­­stén koos Pirjo Päivärintäga juba eelmisel reedel Big Benis ringi askeldas ja lõuna paiku koguni Tartu linnapea koos abilinnapeadega ühisele lõunasöögile palus, oli see, et tänavu ei saa Tapani Hellstén õigel ajal isiklikult kohal olla. Ta peab sõitma Inglismaale.



Soov oma Tartu sõpru aga ikkagi kohata ja natuke aega Big Beni pubis põhjapõdraliha tartari ja ulukiliha pallidega möllata oli ometi suur, ja nii too kiirvisiit ette võetigi.



Puhkus köögis


Tapani Hellstén naudib sõpradele pidusöökide korraldamist väga oma kodulinnaski.


«Toit on elus püsimiseks oluline asi,» ütleb ta. «See on ka kultuurilises mõttes väga huvitav maailm.»



Tapani Hellstén on pärit perest, kus ema oskas hästi süüa teha. Nii õppis temagi heast toidust lugu pidama ega pidanud paljuks ise köögikunsti saladusi tundma õppida.



Ta naudib vene ja prantsuse kööki ning aasia toite. Tal on kaks teismelist poega ja kümneaastane tütar. Et tütar on lapsendatud Taimaalt, see on üks põhjus, miks Tapani Hell­­stén on lasknud end neljal korral just idamaade köögi kursustel koolitada.



«Köögis ma lõdvestun ja puhkan,» ütleb ta. «Köögis saan ma olla üksi, teha midagi ise oma kätega ning nautida ette seda, et see omakorda on hea teistele.»



Tapani Hellstén ülistab sõpradega sel viisil koos veedetud aega. Linnapea ametitool tähendab suurel hulgal abstraktset tööd, köögikunst on aga väga konkreetne tegevus ning selles vist asi ta meelest ongi.



Rahvusköökide päevad

• 6.–30. novembrini saab rahvusroogi proovida


Big Beni pubis, Ristiisa pubis, Sõprade Juures, Suudlevates Tudengites, Atlan­­tises, Entris, Dorpatis, Volgas ja Ülikooli kohvikus.


• Lisainfo: www.tartu.ee/rahvusroog

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles