Armastusloo mäng käib kastis

Marite H. Butkaite
, Teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Kalma ja Priit Strandberg mängivad nukkudega pulmapidu.
Katrin Kalma ja Priit Strandberg mängivad nukkudega pulmapidu. Foto: Gabriela Liivamägi

Tartu vallutanud Draama viimasel päeval sai festival küll lõpu, kuid algas ka midagi uut: oma teed alustas uus lastelavastus Vanemuiselt. «Armunud kastis» aluseks on tšehhi kirjaniku Ludvik Aškenazy samanimeline jutustus.

Lavastaja ja dramatiseerija Leino Rei on kokku pannud sõna, ruumi, näitlejad ja nukud. On tervik, mille puhul muutub tähtsaks atmosfäär ja tunnetus, mida lisaks sõnadele tunni jooksul edasi antakse.

Kunstnik Liisa Soolepp on loonud Teatri Kodu pisikesele lavale suure kasti, kus ollakse armunud. Selle kasti seintel on paber, kuhu näitlejad saavad joonistada. Vajalik ruum ja lapselikud joonistused mõjuvad armsalt ja on väikesele vaatajale äratuntavad ka tema oma joonistustelt.

Üle lava on tõmmatud valge kangas, mis täidab mitmesuguseid ülesandeid. Vastavalt vajadusele on see eesriie, varjuteatri ekraan või hoopiski kinolina.

Visuaalset poolt ja näitlejate mängu täiendab Ardo Ran Varrese muusikaline kujundus, kus on kasutusel ka mitmed tuttavad muusikapalad. «Musta ja valge koera» joonisfilmisarja tunnusmeloodia peale väljendasid esietendusel äratundmisrõõmu nii lapsed kui ka täiskasvanud.

Noored näitlejad

Laval tegutsevad noored näitlejad. Vanemuislane Priit Strandberg on lisaks teatritööle tuttav ka seriaalist «Ment», Katrin Kalma ja Jaanus Tepo­mees on vastsed Viljandi kultuuriakadeemia lõpetanud näitlejad.

Kolmekesi toovad nad lavale mitmes eas inimesed, nukud ja sündmused elust. Peategelasi – poissi ja tüdrukut – mängivad Kalma ja Strandberg, Tepomees hüppab neist rohkem rollist rolli ja toob lavale värvika galerii tegelasi.

Tähtis osa on nukkudel, nad on näitlejate kõrval täieõiguslikud osalised. Kassnukkude humoorikad etteasted tõid saali mõnusa kihistamislaine. Kalma ja Strandbergi tegelastest on tehtud väikesed nukukoopiad – ja elutud nukud ärkavad näitlejate abiga ellu.

Mängu kasutamine annab väikestele vaatajatele võimaluse paremini samastuda laval olijatega, sest (nukkudega) mängimine on tuttav igale lapsele.

Samuti on sel moel kergem rääkida armastusega seotud teemadest nagu sõprus, armumine, abiellumine ja lahusolek. Eks täiskasvanutegi suhted ole omamoodi mäng ja mängukaaslase otsimine.

Väikesele ja suurele

Lavastus on tervik, kus on kokku liidetud teatri väljendusvahendid alates näitlejast ja lõpetades nukkude ning muusika ja sõnaga. Seetõttu on see sobilik üheks esimeseks teatrikülastuseks, sest sihtrühmaks on arvestatud lapsed. Kuid pole unustatud ka täiskasvanuid.

Suuremale vaatajale hakkavad kõlama alltekstid. Ühel ja samal ajal naeravad nii suur kui ka väike, kuid erinevatel põhjustel. Täiskasvanutele võib olla rohkem pinnal ka küsimus, kas ja kuidas suunata laste omavahelist suhtlemist ning kas inimsuhted on üldse juhitavad.

Lavastuse «Armunud kastis» pisike vaataja saab tutvuda teatriga ja samuti teemadega, mis on tal alles päevakorrale tulemas. Vanem publik saab aga meelde tuletada esimese armumise võlu ja valu. Ja sedagi, et tõsistest asjadest ei pea rääkima alati tõsiselt, vaid saab ka mänguliselt.

«Armunud kastis»

• Lasteloo «Armunud kastis» on kirjutanud Ludvik Aškenazy ja tõlkinud Johanna-Mai Vihalem.

• Dramatiseerinud ja lavastanud Leino Rei.

• Vanemuine esietendas «Armunud kastis» Teatri Kodus 8. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles