Sobivast saarekesest saab uus peenramaa

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kolm aastat edukalt käigus olnud Lehe tänava aiamaal kasvatatakse nii söögi- kui ilutaimi. Nii nagu ikka, on ka seal käinud vahel vargad toidukraami näppamas, kuid need on olnud harvad juhud ja probleem pole olnud kaugeltki nii suur, kui alguses kardeti.
Juba kolm aastat edukalt käigus olnud Lehe tänava aiamaal kasvatatakse nii söögi- kui ilutaimi. Nii nagu ikka, on ka seal käinud vahel vargad toidukraami näppamas, kuid need on olnud harvad juhud ja probleem pole olnud kaugeltki nii suur, kui alguses kardeti. Foto: Kristjan Teedema

«Ühel pool on täitepinnas, teisel pool on kaitsealused taimed – me oleme siin nagu saare peal,» viipas MTÜ Tartu Maheaed algataja Avo Rosenvald uuel hektarisuurusel peenramaal seistes.

Järgnevat võiksid erilise huviga lugeda Mõisavahe tänava elanikud, sest maatükk, kuhu iga soovija oma peenrad võib teha, asub just nende ukse taga.

Tegelikult saadi maalapp linnalt juba kevadel ja Avo Rosenvald tegi sinna proovipeenra. Nii oad kui porgandid tulid igati tublid keskmised.

Kuna maa on hea ja ruumi palju – arvestuslikult 150 inimesele –, tehakse juba homme järgmine samm: kõiki huvilisi kutsutakse krundiga tutvuma. MTÜ inimesed räägivad peenramaast, millised on tingimused ja mida mahe aiapidamine endast üldse kujutab. Kui oma tass on kaasas, siis saab ka piparmünditeed.

Koos Mõisavahe aiamaaga on Maheaial nüüd juba kolm üldkasutatavat potipõllundusplatsi.

Esimene rajati kolm aastat tagasi Lehe tänava lõppu ja see on juba täis. Teine on samuti sealsamas lähedal ja Avo Rosenvald ütles, et kuigi seal on vaja enne labida maasse löömist koristada, on seal muld hea ja ruumi palju.

MTÜ juhatuse liige Siim Kuresoo lubas, et kui need kolm aeda pilgeni täis saavad, siis otsitakse veel sobivaid kohti. «Laieneme nii kaua, kuni kõigil tartlastel on kõhud värsket mahedat toitu täis,» muigas ta.

Kuresool endal on Lehe tänava aiamaal päris pisike lapp, 25 ruutmeetrit. «Kasvatan kõige rohkem rõõmu ja värskete einete pärast.»

Noormees rääkis, et vilju jätkub suvel-sügisel söömiseks, talveks kõrvale panna sealt ei jää ja hoiustamiseks ei ole väga head kohta ka.

Kevadel tehti peenrad ka Karlovasse kunagise varjendi peale, seal on pisike kooliaed. Rosenvald ütles, et tema ei tea, kas need on lapsed või täiskasvanud, kes seal on käinud, aga igatahes on peenrad korras.

Kurb on muidugi, et kellegi pikad näpud viisid laste aiast ära kurgid. Muud taimed-viljad on aga alles ja järgmisel kevadel saavad kohalikud kooli- ja lasteaialapsed uuesti proovida: peenramaa jääb nende kasutada ja ruumi saadakse ehk pisut juurdegi.

Endale linnalähedase aialapi saamiseks tuleb Maheaiaga ühendust võtta ning siis juba minnakse koos ja mõõdetakse sobiv koht välja. Igal aastal tuleb maksta väike tasu – 5 või 10 eurot – ja sellel maal ei tohi kasutada kunstlikke väetisi või taimekaitsevahendeid.

Huvilised saavad täpsemat teavet Riina Petersonilt, helistades telefonil 523 1870, või internetist aadressilt tootsipeenar.wordpress.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles