Eriline kunstnik joonistas üle tuhande näo

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Tali on arvutanud, et kui ta oleks kõiki neid inimesi külastanud, siis oleks ta reis maksma läinud 2,7 miljardit eurot.
Ahto Tali on arvutanud, et kui ta oleks kõiki neid inimesi külastanud, siis oleks ta reis maksma läinud 2,7 miljardit eurot. Foto: Margus Ansu

Iga kord, kui Ahto Tali uue portree joonistamist alustas, vaatas ta kella. Kui vahet pidas või töö lõpetas, fikseeris uuesti aja. Kui 1276 portreed valmis said, selgus, et oma eesmärgi saavutamisele on ta kulutanud 900 tundi.

Kõik need portreed on praegu näha Tartu Herbert Masingu kooli aulas ja kannavad suurt pealkirja «Maailma inimeste külastused». Joonistused asetsevad 46 lehel, päris viimased pildid kujutavad lennumasinaid, millega Ahto Tali oma fantaasiailmas portreteeritavail külas käis.

Ahto Tali on autistlike joontega kunstnik ja numbrid meeldivad talle väga. Kogu maailm oleks palju lihtsam ja mõistetavam, kui kõike võiks mõõta arvudega, arvab ta.

Kakskümmend üks kuud

Tegelikult kulus Ahto Talil oma eesmärgi täitmiseks kaks aastat, sest keegi ei suuda ju 900 tundi järjest joonistada. «Täpsemalt 1,75 aastat ehk üks aasta ja pea 9 kuud ehk pea 21 kuud,» vuristas kunstnik taas arve ette, ise naerdes ja aru saades, et enamikule inimestele ei lähe tema punktuaalsus sugugi korda.

Ahto Tali alustas maailma rahvaste esindajate portreteerimist Lõuna-Ameerikast – Venetsueelast ja Kolumbiast 2011. aasta novembris – ning kui oli tiiru tervele maakerale peale saanud, jõudis tänavu suvel tagasi Lõuna-Ameerikasse, jäädvustades saareriigi Jamaica inimesed. Igat riiki valis ta esindama kuus nägu: kaks last, kaks täiskasvanut ja kaks eakat.

Õigete tüpaažide leidmiseks tuhlas Tali ringi internetis ning kui ta oli enda arvates sobiva näo leidnud, kasutas nii silmamälu kui oma kunstiannet ning muutis ekraanil olnud näo pliiatsijoonistuseks. Mõne portree loomiseks piisas 30 minutist, mõne jaoks läks 45 minutit, kuid ühe aafriklase joonistamine võttis aega tund ja 10 minutit.

Ahto Talil oli valiku tegemisel mitu meetodit. Kõigepealt valis ta need, kes ei kandnud prille. «Inimeste silmad võiksid ju terved olla,» märkis ta. Järgmine tingimus oli, et portreteeritav oleks õnnelikus meeleolus ning et ta tunneks ennast pildil hästi.

Niisiis ei ole arvud Ahto Talile ainsad tähtsad asjad.

Kunstniku kreedo

Tegelikult on Ahto Talil varuks palju mõtteid, kuidas maailma õnnelikumaks muuta, kuidas leevendada riikides valitsevat nälga ja joogivee puudust ning kuidas vähendada terrorismiohtu.

Aga et maailma õnnelikuks tegemine ei ole päriselus ühe mehe kätes, siis on Ahto Tali valinud oma tee, joonistades kollaažideks maailma kõikide riikide esindajate õnnelikud näod ja korraldades kunstiõpetaja Mare Kuusiku toel Herbert Masingu koolis näituse.

Küsimuse peale, miks tal seesugune mõte üldse pähe tekkis, vastas Tali, et soovis näidata oma võimeid.

«See minu mõte on põhjustatud ka tundest, et ma ei kõlba oma tervise tõttu lendamiseks ega reisimiseks. Ja võõrkeele oskamatus on üks hull asi ning muidugi rahapuudus, sest reisimine nõuab väga palju raha,» lisas ta.

Ahto Tali ütles, et tegelikult koges ta tänu oma fantaasiale siiski väga palju, kuna justkui kohtus kõigi nende inimestega, keda ta on joonistanud, ning suutis sisse elada ka keskkonda, kust nad pärit on.

«Näiteks kui ma suvel läksin jõe äärde, siis jõeranna asemel kerkis mu silme ette kaunis sinine meri ja valge liiv ning võsa asemele tõusid palmipuud,» jutustas ta.

Soosaar ja Halonen

Kui Ahto Tali näitust uurida veel selle pilguga, kas portreteeritavate seas on tuntud inimesi, siis Eesti täiskasvanud meest esindab seal Koit Toome ning Eesti eakat inimest Mark Soosaar. Soomlaste esindajaist meenutab üks portree väga Tarja Haloneni ning venelaste omadest üks Dmitri Medved­­jevit.

Tali ise lisab, et ta on pildile pannud ka kaks kuningat, üks on Tai ja teine Kambodža kuningas.

Herbert Masingu kooli kunstiõpetaja Mare Kuusik ütles, et niisugust «maailmarändurit» ei ole nende kooli lõpetanute hulgas veel olnud.

«Selle näitusega on mulle saabunud tunne, et Ahto ongi nüüd küps astuma maailma,» rääkis ta üleeile näituse avamisel. «Mina ei kao küll kuhugi tema elust, aga Ahto ees on nüüd lahti lai tee ning see siin on otsekui uus algus.»

Masingu kooli direktor Tiina Kallavus lisas, et tema julgeb väljapanekut võrrelda õppevahendiga, mis õpetab näitust külastavaid inimesi riike tundma ja rahvuste eripärasid märkama.

Innustunud kirjakandja

23-aastane Ahto Tali töötab Eesti Postis kirjakandjana ning teeb oma tööd väga hoolikalt. Tema marsruut kulgeb Tammelinnas, kus tal tuleb iga päev jalgsi läbida umbes 20 kilomeetrit.

«Mulle väga meeldib see töö ning ma ei tahaks sealt kunagi lahkuda,» ütles Tali.

Ta on välja arvutanud, et see «kunagi» võiks kesta 42 aastat, sest siis tuleb tal jääda pensionile.

Järgmise kunstiprojektiga plaanib Ahto Tali alustada 1. jaanuaril. Siis asub ta joonistama planeete ning nii, et harilikku pliiatsit kätte ei võtagi, vaid alustab kohe värvipliiatsitega.

«Maailma inimeste külastused»

• Ahto Tali näitus Tartu Herbert Masingu koolis.

• Näeb 1276 portreed 202 riigist.

• Loodud 6. novembrist 2011 kuni 28. juulini 2013.

• Joonistamisele kulunud aeg 900 tundi.

• Kunstnik on välja arvutanud, et kui tal oleks tulnud üles joonistada kõik Maa inimesed ehk umbes 7 miljardit inimest, oleks kulunud tal selleks 400 000 – 550 000 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles