Ülo Niinemetsast võib saada akadeemik

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Ülo Niinemets.
Professor Ülo Niinemets. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituut esitas Eesti Teaduste Akadeemia akadeemikukandidaadiks loodusteaduste alal professor Ülo Niinemetsa.

Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikukorralduse ja loodushoiu osakonna juhataja professor Kalev Sepa sõnul on Ülo Niinemets ehtne loodusteadlane, kelle poolt tehtud teadustöö on olnud väga interdistsiplinaarne.

Ülikooli pressiesindaja teatel on alates 2006. aastast taimefüsioloogia osakonna juhatajana töötava Niinemetsa juhtimisel loodud keskkonnamuutustele kohanemise tippkeskus ENVIRON. See on üks maailma paremini varustatud ja tunnustatud keskusi taimede keskkonnastressi ning taimede ja atmosfääri vastasmõjude uurimiseks.

Loodud uued eksperimentaalsed teadussuunad omavad suurt praktilist väärtust mõistmaks taimede levikut maakera ökosüsteemides ning taimede kohanemist globaalselt muutuvatele kliimatingimustele, selgitas Sepp. Samuti aitab teadus mõista ja ennustada taimede rolli õhu kvaliteedi ja kliima määramisel.

Niinemets on teinud teadustööd läbi põhiliste maakera ökosüsteemide, tundrast troopikani ning teinud koostööd ja avaldanud ühisartikleid enam kui 500 teadlasega 40 erinevast riigist. Kokku on Niinemets avaldanud rohkem kui 200 teadusartiklit, mida on kokku tsiteeritud enam kui 8000 korral.

Niinemetsa töid on avaldatud ka juhtivates laia levikuga teadusväljaannetes nagu Nature, Nature Geoscience, Atmospheric Chemistry and Physics, Journal of Geophysical Research jt.

Sepa sõnul on Niinemets ka esimene eesti teadlane, kes lülitati ISI Essential Science indicators andmebaasi kahes erinevas kategoorias ning samuti esimene eesti teadlane, kes sai Euroopa teadusnõukogu edasijõudnud teadlase granti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles