Festival koolitab kukununnusid

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tutvustava ringkäigu kunstifestivali näitustel lõpetasid kukununnud kuraatorid Marie Vellevoog (vasakult), Triin Tulgiste ja Marika Agu Y-galeriis.
Tutvustava ringkäigu kunstifestivali näitustel lõpetasid kukununnud kuraatorid Marie Vellevoog (vasakult), Triin Tulgiste ja Marika Agu Y-galeriis. Foto: Margus Ansu

Rahvusvaheline kaasaegse kunsti festival Art Ist Kuku Nu Ut, mida kahel eelmisel korral on saatnud publikumenu ja diskussioonid, kannab tänavu nime «Prada Pravda». Festivali senistel kuraatoritel on abiks kolm kukununnut.

Kahel eelmisel aastal tõid festivali peakorraldaja Kaisa Eiche ja kunstiline juht Rael Artel Tartusse huvitavat tänapäevast kunsti nii, et see sai üleriigilise tähelepanu.

Seekordse festivali eel kuulutasid nad varakult välja konkursi «Kuku nunnu». Sellest koorus välja kolm neiut, kes asusid Eiche ja Arteli koolitava käe all tegutsema sama festivali kuraatoritena.

Marika Agu asus pärast Tartu Ülikooli semiootika ja kultuuriteooria eriala lõpetamist õppima Eesti Kunstiakadeemia magistrantuuris kunstiteadust. Ta on uurinud tänavakunsti ja korraldanud näitusi ning kuulub ühtlasi kunstiväljaande Artishok toimetusse.

Triin Tulgiste on TÜ kunstiajaloo osakonnas magistriõpinguid lõpetamas ning töötab ühtlasi Nooruse galerii galeristina ja toimetab kultuurilehe Müürileht kunstikülgi.

Marie Vellevoog asus pärast TÜ kunstiajaloo eriala lõpetamist omandama Eesti Kunstiakadeemias kunstiteaduse magistrikraadi.

Andmed nende kolme ku­kununnu kuraatori kohta pärinevad «Prada Pravda» 80-leheküljelisest trükisest, mida Artel soovitab kõikidel näitustele sisenejatel osta. Trükis maksab küll ühe euro, kuid kasu on sellest vähemalt kümne rubla eest või isegi rohkem.

Nimelt ulatub festival Art Ist Kuku Nu Ut, mille hiidnäitus kannab nime «Prada Pravda», kolme hoonesse: kunstimuuseumi näitusemajja, Nooruse galeriisse ja Y-galeriisse. Osaleb kunstnikke kodumaalt ja raja tagant.

Kõiki nende teoseid saalides aitab üles leida «Prada Pravda» trükis. Selles on skeemidel tähistatud kunstnike teosed, mida on üle kahekümne, neist kolmandik videod.

Kõik need kunstitööd on kuraatoritel trükisõnas ära seletatud. Nii et kunstisaali kogemata sisse astunud ning seni vaid maale ja graafikat näinud inimene ei pea hüüdma «Kas see siis ongi kunst?!» või «Mida ta küll sellega on öelda tahtnud?». Piisab teose vaatamisest ja seejärel trükise lugemisest, mõtlemisest ja siis veel kord vaatamisest.

Üks kunstnik on näituse ettevalmistuste aegu oma teosed kõigi kolme näitusemaja saalidesse joonistanud. See on rumeenlane Dan Perjovschi. Tema joonistusi on olnud võimalik vaadata maailma kuulsaimates näitusepaikades.

Miks on aga tänavuse festivali Art Ist Kuku Nu Ut väljapaneku nimi «Prada Pravda». See lähtub sõnamängust, milles kohtuvad läänelik moemaailm ja tarbimine (Prada) ning Ida-Euroopa kommunistlik minevik (Pravda).

Sellestki on lugeda festivali trükises. Kuid sedasama ja palju muid asju rääkisid reedel kolmes näitusekohas kolm kukununnut ning neile kuraatorikogemusi võimaldanud Rael Artel ja Kaisa Eiche. Järgmise avaliku ringkäigu lubasid kuraatorid teha oktoobris.

«Prada Pravda»

• Rahvusvahelise kaasaegse kunsti festivali Art Ist Kuku Nu Ut näitused on tänavu nime all «Prada Pravda» avatud 27. oktoobrini.

• Väljapanekud on Tartu kunstimuuseumis (Raekoja plats 18), galeriis Noorus (Riia 11) ja Y-galeriis (Küütri 2).

• Osalevad Auto Italia South East, Wojtek Doroszuk, Kadi Estland, Dmitri Gerassimov, Dmitri Gutov ja Radeki grupp, Sanja Iveković, Alevtina Kakhidze, Chelsea Knight ja Mark Tribe, Laura Kuusk, Oliver Laric, Kris Lemsalu, Erkki Luuk, Deimantas Narke­vičius, Franciszek Orłowski, Dan Perjovschi, Tanel Ran­der, Dominik Ritszel, Jaanus Samma, Što Delatj?, Anna-Stina Treumund ja Ulrich Vogl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles