Kaks gümnaasiumi muutusid põhikooliks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raatuse kool.
Tartu Raatuse kool. Foto: Margus Ansu

Raatuse ja Forseliuse gümnaasiumi päris viimased abituriendid lõpetasid kevadel ja sellest sügisest tegutsevad need õppeasutused põhikoolidena.

Raatuse kooli direktor Toomas Kink ütles, et kooli poolelt on peaaegu kõik valmis, nipet-näpet on veel jäänud. «Mõned sisemised regulatsioonid on veel vaja ümber teha. Seal on vaja kooli nimi asendada ja sellise pilguga asjad üle vaadata.»

Viimane üleminek, täielikult gümnaasiumina lõpetamine ja põhikoolina alustamine, tuli tema sõnul üsna valutult, sest kõigil on juba kolm aastat olnud aega mõelda, mis ja kuidas.

Õpetajad mitmes koolis

Peamiselt oli küsimus õpetajates, kes pidid kas leppima osalise koormusega põhikoolis õpetades ja endale teistest koolidest tunde juurde otsima või kui see variant ei sobinud, siis päris uuele kohale minema.

Nende äraminejate asemele leiti uued, kellele osakoormus sobib. Näiteks rääkis Kink, et sel aastal on neil uued matemaatika, füüsika ja eesti keele õpetajad, kes kõik töötavad mitmes koolis.

Forseliuse kooli direktori Tiiu Millistferi sõnul oli neil pärast gümnaasiumi viimase klassi lõpetamist õpetajate liikumine pisut suurem, ära läks viis-kuus inimest, peamiselt keeleõpetajad.
Kuna tegemist oli aga osakoormusega õpetajatega, siis kohti kadus kaks-kolm. Soome keele õpetaja tuleb aga tagasi, et põhikoolis vahel tunde anda.

Uued on sel aastal psühholoog ja logopeed, sest eelmised sel kohal töötanud soovisid pigem jätkata suuremas koolis.

Millistfer rääkis, et kui kõik ümberkorraldustega seonduv on ajaga paika loksunud, siis selle aasta üllatavaks murekohaks on hoopis vähenenud õpilaste arv. Asi pole küll selles, et neile gümnaasiumiosa kadumine ei sobiks, vaid hoopis rändes.

«Me oleme ikka küsinud, kuhu laps edasi läheb, ja väga paljud on öelnud, et lähevad Soome. Vanemad läksid juba eelmisel aastal ja nüüd laps läheb järele,» ütles direktor.

Varasematel aastatel nii massilist äraminekut pole tema sõnul nende koolis näha olnud.

Muutused jätkuvad

Tartu linn otsustas koolivõrgu ümberkorraldamisel, et gümnaasiumina lõpetavad esmajärjekorras tegevuse For­seliuse ja Raatuse kool. Järgmisena muutuvad tuleval kevadel põhikoolideks Karlova, Kivilinna, kommerts- ja kunstigümnaasium ning Descartes´i lütseum.

Viimase kolme kooli õpilased saavad õppimist jätkata gümnaasiumis, mis hakkab aasta pärast tegutsema praeguse Kivilinna gümnaasiumi majas.

Direktor, kes uut kooli looma hakkab, valitakse lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles