Tõnu Kürsa: tagame üheskoos liiklejate turvalisuse

, Lõuna prefektuuri liiklusjärelevalvetalituse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kürsa
Tõnu Kürsa Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kätte on jõudnud sügis, suvepuhkused on lõppenud, lapsevanemad ja koolijütsid alustanud kooliaastat. Liiklus on tihenenud, teed ja tänavad täituvad noorte jalakäijate ja jalgratturitega ning igal hommikul tekivad paljudele ristmikele ja koolide ümbrusesse ummikud.

Selleks et tagada turvaline liiklemine ning et kooli algus oleks koolijütsidele rõõmus ja õnnelik, ongi vaja kõigi liiklejate head ja tulemuslikku koostööd. Püüame olla tähelepanelikud liikluses ja arvestame teiste liiklejatega.

Ka politsei pöörab kooli alguses ja kogu septembrikuu jooksul rohkem tähelepanu just ülekäiguradadele ja jalakäijate liiklusohutuse tagamisele.

Politseipatrull on tänaval mitte ainult järelevalve teostaja, vaid ka liiklejate abistaja ja nõuandja, seega võib julgelt küsimustega politseinike poole pöörduda. Liiklusohutuse põhitõde ongi see, et kõik liiklejad peavad veenduma selles, et nende tegevus oleks ohutu.

Kindlasti on suve jooksul liikluskorralduses palju muutunud, seega palume liikluses olla tähelepanelik ja arvestada muudatustega, vana harjumuse järgi liiklemine võib põhjustada ohtlikke olukordi ja probleeme.   

Et tagada kõigi meie turvaline liiklemine, tuletame koos meelde olulised liikluse põhitõed.
Iga lapsevanem saab oma võsukesele selgeks teha ohutu liiklemise põhitõed. Samuti on väga hea, kui lapsevanem koos lapsega koolitee läbi kõnniks ning selgitaks: sõiduteed ületades tuleb veenduda, et sõiduauto juht on teda enne teele astumist märganud.

Samuti tuleks lapsele selgitada, et tee äärde pargitud seisvate autode vahelt sõiduteele kiirustada on väga ohtlik. Lapsega tuleks üle rääkida ka fooriga reguleeritud ülekäiguradadel liikumine.

Lähenev sügispimedus ja vihmased ilmad nõuavad helkurite kandmist, seda ka asulates. Seega on otstarbekas juba praegu hankida lapsele ja ka iseendale helkurid, sest autojuhtidel on teel pea võimatu märgata helkuriteta liiklejaid.

Jalgratturitel tuleb samuti oma liiklusvahend üle vaadata, et pimeda aja saabudes oleks see varustatud kodarahelkurite ning valge ja punase tulega. Seda kõike selleks, et tagada iseenda turvalisus ja olla ka teistele liiklejatele nähtav.

Samuti tuleb meeles pidada, et kõik alla 16-aastased jalgratturid peavad kandma liiklemisel kinnirihmatud jalgrattakiivrit. Soovitatav oleks seda teha kõigil jalgratturitel, sest liiklusõnnetuse või kukkumise korral võib see päästa ratturi elu.

Kindlasti tuleks lastele selgitada, et ülekäigurada on ohutum ületada jalgratast käekõrval lükates, sest siis on autojuhil kohustus teed anda.

Paljuski on olulised põhitõed ära unustanud aga autojuhid. Neile tuletamegi meelde, et koolide juures tuleb valida ohutu sõidukiirus ja ülekäigurajale lähenedes vähendada kindlasti kiirust selliselt, et iga autojuht jõuaks reageerida, kui teele satub ootamatult mõni laps.

Selleks et vältida otsasõitu ülekäiguradade juures, tuleb valida ohutu pikivahe, samuti on keelatud mööduda ülekäiguraja ees peatunud sõidukist. Eriti tähelepanelik tuleb autojuhtidel olla pöörete sooritamisel, kui ees on ülekäigurada, sest eesõigust omavad kergliiklejad tuleb lasta üle tee.

Liiklusturvalisuse tagamisele saavad oma panuse anda kõik liiklejad, helistades politsei liiklusliini numbrile 14 900. Sellele saab teatada kõigist liiklusalastest õigusrikkumistest, mis ei vaja politsei kiiret sekkumist.

Olgem siis kõik üheskoos liikluses lastele eeskujuks, sest lapsed õpivad palju meie endi käitumisest – kui me ise valesti käitume, siis teevad seda ka lapsed ja panevad oma elu ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles