Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Nagad ja õige tald ei lase uisutada

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Parimatel talvesaabastel on võimalikult suure kummisisaldusega tald ning sügav ja lai muster. Lisaboonus on ka veidi kõrgem konts, mis libisemisel pidurdada aitab.
Parimatel talvesaabastel on võimalikult suure kummisisaldusega tald ning sügav ja lai muster. Lisaboonus on ka veidi kõrgem konts, mis libisemisel pidurdada aitab. Foto: Margus Ansu

Jää ja lumi muudavad ka linnas olevad kõnniteed libedaks. Kui lisada veel sileda tallaga jalanõud ja liivatamata rada, on kukkumine üsna tõenäoline.

Kui hea tasakaalutunnetus ja ettevaatlik ast ka pikalilendamise ära hoiavad, on kõndida siiski ebamugav ja kuigi kiiresti niiviisi edasi ei jõua.

Libeda tee vastu ei ole just palju vahendeid. Kõige levinum on ilmselt jalatsi külge kinnitatavad turvanaelikud (võidakse kasutada ka nimetust jäänagad). Need on kuni 40 kraadist külma kannatavad kummitükid, millesse on kinnitatud metallist nagad.

Kummiribad saab venitada ümber saapanina ja -kanna, nii et nagad tugevalt paigale jäävad.

Naelikuid on raske leida

Turvanaelikuid on erinevaid. Mõned käivad näiteks vaid kanna külge, teised katavad ainult päkaaluse. Kõige ohutumaks ja mugavamaks teevad kõndimise muidugi need, mis katavad terve saapatalla.

Neid kauplustest leida võib aga olla veidi keeruline, näiteks kaubamaja kingapoodides ei müüda turvanaelikuid üheski. Iga kuu postkasti potsatav kataloog Select pakub neid jäänagade nime all aga järjepidevalt juba aastaid.

Rahvasuu räägib ka mingist salapärasest vahendist, mis tallale määrituna libisemise ära hoiab. Kauplustes sellest aga kuuldud ei ole ja ka internetist ei leia selgemaid vihjeid. Mine sa tea, ehk on tegu hoopis müüdiga.

Kõige kehvemad talvejalanõud on kõrgekontsalised ja peaaegu mustrita plastitaolise või nahktallaga saapad. Terav konts on küll pidurdamiseks hea, kuid libe päkaosa viib tõenäoliselt siiski jalad alt.

Talvel on kõige turvalisemad mitte päris täistallaga, vaid väikse kontsaga saapad (taaskord pidurdamist silmas pidades).

Eedenis asuva Suurtüki jalatsikaupluse juhataja Sigrid Urbaniku sõnul peaks talvesaabast ostes jälgima, mis materjalist on tald valmistatud. Mida suurem on kummisisaldus, seda parem on ka haardumus.

Talla muster peaks olema võimalikult suur ja mida sügavam, seda parem.

«Aga see oleneb muidugi lumest ka. Kui lahtine lumi on jää peal, siis ei aita mitte mingisugune muster,» on Urbanik kindel.

Üldlevinud on arvamus, et häid talvesaapaid teevad vaid põhjamaad.

Urbanik rääkis, et spetsiaalselt põhjamaisele turule suunatud saapaid teevad ka näiteks Itaalia firmad ja need ei pruugi kvaliteedilt Soome omadele üldse alla jääda.

Naastud ka tenniste alla

Igasugused tennised ja spordijalatsid on jääl ja lumel teatavasti ühed kõige libedamad jalanõud. Spordihuvilised, kes ka talvel välja jooksma tahavad minna, võiksid endale hankida spetsiaalsed jooksujalatsid.

Näiteks on olemas Icebugi sari, mille jalanõudele on talla alla kinnitatud naastud. Need haarduvad hästi nii jääs kui lumes ja joosta saab nendega peaaegu nagu asfaldil. Loomulikult on ka hind vastav, ulatudes kohati umbes 2000 kroonini.

Lisaks eelmainitule on veel üks võimalus libisemist takistada ja ühtlasi teistele jalakäijatele heategu teha – kodust võib kaasa võtta liivaämbri ning sealt enne iga sammu peotäie teele visata.

Tagasi üles