Viskiklubi tõi kunsti koju

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui näitus oli vaadatud, tulid ühispildile maalikunstnik Rein Kelpman (vasakult), graafiline disainer Helje Eelma, teatrikunstnik Pille Jänes (kükitab), muusik Jaak Tuksam, Viskiklubi president Toomas Tiivel (kükitab), maalikunstnik Tiit Pääsuke, professor Ants Ilusa tütretütre elukaaslane Indrek Sang, professor Ants Ilus ja tema tütrepoeg Jaak Parik.
Kui näitus oli vaadatud, tulid ühispildile maalikunstnik Rein Kelpman (vasakult), graafiline disainer Helje Eelma, teatrikunstnik Pille Jänes (kükitab), muusik Jaak Tuksam, Viskiklubi president Toomas Tiivel (kükitab), maalikunstnik Tiit Pääsuke, professor Ants Ilusa tütretütre elukaaslane Indrek Sang, professor Ants Ilus ja tema tütrepoeg Jaak Parik. Foto: Sille Annuk

Haigus seljatas aasta tagasi Eesti Maaülikooli emeriitprofessori Ants Ilusa. Eluaegne kunstisõber ei saanud näitustel käia. Ta kurtis seda Viskiklubi liikmetele, kes nüüd tõid kunsti professori koju.

«Ma olen käinud Tartu kunstinäitustel vähemalt 55 aastat, aga kui arvata, et ma käisin poisikesena ka isaga, siis tuleb 60 aastat,» ütles professor Ilus (82). «Nii et selle personaalnäituse olen ma ära teeninud.»

Vanem ja uuem kunst

Professori korteris Struve tänavas on seinad täis vanemat kunsti. Uuema kunsti hulgas, mida tema klubikaaslased laupäeval paariks tunniks näha tõid, oli töid ka Moskva (Borja Ivanovitš) ja Riia kunstnikelt (Helna Heinrihsone ja Ivars Heinrihsons).

Nii et kui Viskiklubi nimetas ettevõtmise erakordseks ja täievoliliseks rahvusvaheliseks korterinäituseks «Blended XI», siis ei ole see mingi nali. Ometi peab see 19 aastat tegutsenud auväärne kunstnike, muusikute, kirjanike ja teadlaste sõpruskond naljast niisama palju lugu kui heast viskist.

Eesti kunsti sama hästi kui klassikute hulka kuuluvate Tiit Pääsukese, Kaarel Kurismaa, Lemming Nageli ja Rein Kelpmani maalide hulgas näitas professor Ants Ilusa voodi ees oma installatsiooni viskipudeli korkidest ka klubi president Toomas Tiivel.

Uus ja vana hea viski

Kui kõik 15 tööd 15 autorilt olid ette näidatud, suundusid viskimehed koos klubi lähedal seisvate daamidega kõrvaltuppa.

Juba enne oli välja valatud Burnfoot Glengoyne Highland Single Malt, mis klubi presidendi hinnangul vääris ostmist ainult seepärast, et klubil on tava oma koosviibimistel uusi viskimarke mekkida. Praeguseks on neid proovitud umbes 700.

Silmanähtavalt rõõmsamaks tegi koosviibijad vana hea Laphroaig Quarter Cask, mis presidendi eelistuses on tipmise kümne hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles